Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 16:22
Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu.
Audio
  • Maja Sobczak, autorka bloga Qmam kaszę opowiada o niesamowitych właściwościach kasz (Się mówi/Czwórka)
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantus
Czy obok kaszy gryczanej na polskich stołach przyjmą się quinoa czyli komosa ryżowa, bulgur, amarantusFoto: Glow Images/East News

Dziś kasza to nie ta nudna manna z cukrem na śniadanie czy przypalona, gryczana na obiad. Kasza dziś rozkwita. Można powiedzieć, że jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana czy pęczak mają swój renesans.

Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii "Lubię kaszę. Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" podkreśla niesamowite właściwości tego produktu. Maja Sobczak, autorka bloga "Qmam kaszę" zwraca uwagę, że można go wykorzystać wszędzie - od śniadań, przez obiady, po desery. - Kasza jest bardzo pierwotna, nasza, rdzenna, polska. Ona zawsze u nas była - mówi w Czwórce.

Blogerka zdradza również, że to właśnie dzięki niej możemy mieć szczęśliwe i uśmiechnięte jelita.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Gość: Maja Sobczak (autorka bloga "Qmam kaszę")

Przygotowała: Anna Depczyńska

Data emisji: 27.04.2016

Godzina emisji: 15.00

pj/kd

Czytaj także

Kulinarne eksperymenty - baw się jedzeniem

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 16:02
- Całe nasze życie kulinarne opiera się na eksperymentach i kto nie eksperymentuje w kuchni ten traci wiele, bo to jest bardzo rozwijające - mówi Kuba Korczak, ekspert kulinarny, szef kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 14:23
- Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody.
rozwiń zwiń