Savoir-vivre przy świątecznym stole

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2015 16:52
Jak zachować się przy bożonarodzeniowym stole? Jeśli występujemy w roli gospodarza, powinniśmy postępować tak, aby każdy czuł się dobrze w towarzystwie.
Audio
  • Małgorzata Jóźwiak o zasadach savoir-vivre podczas świąt (Dajesz radę/Czwórka)
Czy przy świątecznym stole obowiązują jakieś specjalne zasady?
Czy przy świątecznym stole obowiązują jakieś specjalne zasady?Foto: Glow Images/East News

Możemy proponować różne potrawy, ale nie powinniśmy nikogo namawiać do jedzenia na siłę. Natomiast będąc gościem, okazujmy szacunek gospodarzowi i nigdy nie krytykujmy potraw.

- Możemy zaoferować pomoc, ale jeżeli gospodarz odmówi, to nie ma powodu, żebyśmy szli z makowcem czy galaretką, ponieważ wszystko będzie już naszykowane. Ktoś ma jakąś koncepcję, swoje smaki, nakrycie stołu, a na naszą potrawę być może nie będzie nawet miejsca i wszystkim będzie przykro - mówi ekspertka Małgorzata Jóźwiak.

Z audycji dowiecie się także, czy przychodząc do kogoś, należy zdjąć albo zmienić buty i czy gospodarz ma prawo tego wymagać. Ekspertka wyjaśnia też, ile minut wynosi dopuszczalny limit spóźnienia i wyjaśnia, czego absolutnie nie wypada robić podczas świąt i jakich życzeń nie powinno się składać.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Małgorzata Jóźwiak (Collegium Civitas)

Data emisji: 21.12.2015

Godzina emisji: 12.00

mg/kd

Czytaj także

Wigilia pod gwiazdami w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2014 12:10
Przy wigilijnym stole zasiedli dobrze znani artyści: Karolina Czarnecka Bartosz Obuchowicz i Łukasz Stasiak, a także Natalia Nykiel.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fińskie tradycje świąteczne u Filipa Chajzera

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2015 13:10
- Mikołajki to tradycja, której tak naprawdę nie ma w Finlandii - mówi Fin Petteri Tumelius. Przyznaje, że 6 grudnia obchodzi się w jego kraju Dzień Niepodległości.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń