Cukiernik. W tłusty czwartek ma ręce pełne roboty

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2020 16:50
Według badań Polacy w tłusty czwartek jedzą nawet 100 milionów pączków. Wszystkie te przysmaki muszą wcześniej zostać przygotowane przez cukierników.
Tłusty czwartek to gorący czas dla polskich cukierni
Tłusty czwartek to gorący czas dla polskich cukierniFoto: Shutterstock.com

Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądam. Dlatego w tym zawodzie wymagana jest zarówno znajomość przepisów, umiejętność łączenia ze sobą smaków, jak i posiadanie cech mających z cukiernictwem na pozór mało wspólnego, np. zdolności manualne, cierpliwość, czy też bogata wyobraźnia.

Jak długo cukiernicy szykują się na tłusty czwartek? Jak od kulis wygląda praca nad słodkościami? Jakie wypieki najbardziej lubią Polacy? Jak w ogóle zostać cukiernikiem? O tym w najbliższej audycji.

***

Na audycję z cyklu "Dajesz radę" w czwartek (20.02) od godz. 14.05 zaprasza Ada Janiszewska.

kul/ac

Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń