X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wspólne jedzenie i gotowanie budują relacje

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2019 13:46
Dzięki wspólnym posiłkom uczymy się smaków, zapachów, zaczynamy kształtować swój gust kulinarny i tożsamość. Jedzenie to w wielu wypadkach też współdzielenie. 
Audio
  • Dorota Minta opowiada o jedzenu i relacjach (Czwórka/Strefa prywatna)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pressmaster/Shutterstock.com

Przy wspólnym stole możemy poznawać bliskich nam ludzi, rozmawiać z nimi i co najważniejsze budować więzi. Siadając przy stole z kimś komu ufamy, kto jest dla nas ważny, czujemy się bezpiecznie, potrafimy dzielić się emocjami i ważnymi dla nas sprawami. 

Istotnym jest to, że jedzenie jest formą spędzania wolnego czasu i budowania relacji społecznych Dorota Minta

- Psychologia i jedzenie - obie te dziedziny możemy połączyć bardzo mocno i one zawsze się łączyły, tylko nie nazywaliśmy tego wprost - mówi psycholożka Dorota Minta. - Jedzenie od zawsze towarzyszy człowiekowi, a psychologia opisuje człowieka. Możemy mówić o nierozerwalnym duecie - dodaje. 

Jest sporo powiedzeń dotyczących jedzenia, co zauważa Czwórkowa ekspertka, "jesteś tym, co jesz", "przez żołądek do serca", i często wiążą się one z emocjami. 

Świat kulinariów jest obecny też w naszych wspomnieniach z dzieciństwa, czasami zapach jakiejś potrawy zabiera nas w podróż do dawnych lat. Jak jedzenie łączy się ze wspomnieniami? Czy kuchnia połączona z salonem może sprzyjać relacjom? Czy szwedzki stół może integrować? Czy można celebrować jedzenie w samotności? O tym m.in. w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: "Strefa prywatna"

Prowadzi Jakub Jamrozek

Gość: Dorota Minta (psycholog i psychoterapeutka, Psycholodzy Lwowska)

Data emisji: 17.06.2019

Godzina emisji: 20.09

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Caryca, królowa polskiej kuchni - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 09:30
W XIX wieku zrewolucjonizowała podejście Polaków do gotowania. Zaproponowała obiadowe propozycje na każdy dzień roku. Czy z przepisów Ćwierczakiewiczowej możemy korzystać i dziś?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Psychologia jedzenia. Dlaczego "zajadamy smutki"?

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 13:39
- Jedzenie pomaga rozładować emocje, ale sprzyja też utrzymaniu mechanizmów kontrolnych. Na przykład dzięki diecie kontrolujemy wagę, czyli kontrolujemy swój wygląd, a przez to mamy poczucie kontroli nad interakcjami społecznymi - tłumaczy ekspertka.
rozwiń zwiń