Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 17:17
Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak.
Marcin Wojtasik i Kamil Jasieński
Marcin Wojtasik i Kamil JasieńskiFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

- Ramen to jest makaron i tak Japończycy o nim myślą, jako o daniu makaronowym. Ogromną wagę przywiązują do makaronu, reszta dodatków jest towarzystwem - mówi w Czwórce Marcin Wojtasik. - Bliższą analogią niż do zupy jest włoska pasta - dodaje.


Posłuchaj audycji "Popołudniówa" o ramenie


Pięć składników ramenu

Autentyczny ramen opiera się na pięciu filarach. To kolejno makaron, bulion, tare, olej smakowy i dodatki. - Podstawowym jest makaron, drugim jest bulion, który co ciekawe jest pozbawiony smaku, zwykle jest bez soli i dodatków smakowych - opowiada gość Czwórki. Bulion pełni funkcję bazy, w której mogą łączyć się wszystkie smaki. - Trzecim jest tare, czyli esencja smakowa. To jest jedyne źródło soli i smaku umami. Czwartym jest olej smakowy, który dodaje się na końcu i jest wykończeniem smaku - tłumaczy ekspert. Piąty, ostatni filar to są dodatki, czyli toppingi.

- Poza Japonią ludzie oczekują, że tych toppingów będzie dużo, że ten ramen będzie na bogato. W Japonii te toppinig są zwykle minimalistyczne. W większości stylów to są dwa plasterki mięsa, trochę szczypioru, jakieś pikle i to wszystko - mówi Wojtasik.



- Zrobienie ramenu na bazie tare pozwala zachować totalną powtarzalność. Do neutralnego bulionu dodaje się odważoną ilość esencji, która ma zawsze taki sam smak. Dlatego ramenownie szczycą się tym, że wydają ramen przez trzydzieści lat i smakuje tak samo jak na początku - twierdzi gość "Popołudniówy".


Ramen - japońskie daniem z chińskim rodowodem

Jak twierdzi Marcin Wojtasik, kultura japońska ma bardzo dużą skłonność do adaptowania i dostosowywania zewnętrznych trendów do własnych warunków. Pierwszy raz ramen pojawił się w Japonii dopiero w połowie XIX wieku ze względu na wpływy chińskie. Do II wojny światowej było to danie niszowe, a tuż po niej zrobiło się bardzo popularne. - To były początkowo chińskie kluski - podkreśla rozmówca Kamila Jasieńskiego.


Zobacz także:


- Kuchnia japońska jest bardzo ortodoksyjna jeśli chodzi o dania yoshoku, czyli tej bardzo tradycyjnej kuchni sprzed wieków. Natomiast ramen jest daniem stosunkowo świeżym - tłumaczy Wojtasik. - Można zrobić z ramenem wszystko. Jest ramen z ananasem i to ze znanej ramenowni w Tokio i nikt się przeciwko temu nie burzy - dodaje.

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Marcin Wojtasik (antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką)

Data emisji: 24.07.2025

Godzina emisji: 15.10

kajz

Czytaj także

Międzynarodowy Dzień Sushi. Polacy pokochali ten sposób podawania ryżu

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2024 12:46
- Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. To serce sushi - mówi Piotr Kuc, mistrz Polski w sushi. - Polacy pokochali to danie, dziś w Polsce bez problemu dostępne są wszystkie składniki niezbędne do jego przygotowania - dodaje Alon Than, mistrz świata w sushi. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2024 17:55
- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
rozwiń zwiń