X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wiesz, co jesz? Chrząstki, skórę i wymiona...

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2011 11:06
Jak donoszą żywieniowi specjaliści pasztety, które kupujemy w sklepie to nic innego, jak zabarwiona breja z domieszką czegoś odżywczego. W Czwórce sprawdzamy, co tak naprawdę zawierają konserwy. Nie polecamy lektury przed jedzeniem!
Audio

Pasztety z konserw nawet nie umywają się do tych, które nasze babcie pichciły przed świętami. Czy to, co nam proponują nam firmy, produkujące żywność, to rzeczywiście "najwyższa jakość", "drobiowa pokusa" i "tradycyjne receptury, oparte na świeżych warzywach i przyprawach"? Sama za siebie mówi odpowiedź jednej z pracownic firmy Profi, ogólnopolskiego producenta żywności: - Nie będę odpowiadała na to pytanie. ..

Dlatego podczas kupowania produktów przetworzonych, czyli np. konserw należy zwracać szczególną uwagę nie na nazwę, tylko na skład. – Zasada jest taka, że składniki powinny zostać wymienione na opakowaniu w kolejności ot dego, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej – tłumaczy  Małgorzata Krukowska, dietetyk. – Jeśli więc czytamy skład i w pierwszej kolejności mamy wymienioną wodę albo tłuszcz, to znaczy, że nie jest dobrze.

Tymczasem anonimowa pracownica firmy Profi wymienia skład pasztetu: woda, tłuszcze wieprzowy, ewentualnie pieczarka, pieprz, kasza manna…. A choćby gram mięsa? – Hmmm… zależy, jak na to spojrzeć – mówi po zastanowieniu. – Mamy mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt lub gęsi

Tymczasem według polskiego prawa MOM, czyli "mięso oddzielone mechanicznie" mięsem nie jest. Można bowiem w poczet MOM-u zaliczyć wszystko: chrząstki, ścięgna, skórki, wymiona. – To jest  mięso, które pozostaje przy tkankach po oddzieleniu prawdziwych partii mięsa – tłumaczy Krukowska. – Innymi słowy: część mięsa danego zwierzęcia trafia na półki sklepowe jako nóżki, udka itd., część przerabiana jest na wędliny, a wszystko to, co zostanie i nie wygląda już zbyt atrakcyjnie, traktowane jest jako MOM, czyli coś co można zmielić i dodać do produktów wysokoprzetworzonych, jakimi są pasztety. To powoduje, że produkt ma masę, a nie wartość odżywczą.

Więcej o tym, co jemy dowiesz się (ze szczegółami) słuchając całej rozmowy w „Poranku”.

(kd)



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Muffiny, czyli modne słodkości

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 16:54
Gośćmi Czwórki są Agnieszka Gawryszewska i Krzysztof Makuch – mistrzowie pieczenia muffinów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy wszystkie pomidory można suszyć?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:23
Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
rozwiń zwiń