Czy wszystkie pomidory można suszyć?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:23
Suszone pomidory to przysmak, który nie należy do najtańszych. Dlatego pokusić się można o jego domowe przygotowanie. W Czwórce garść porad związanych z suszeniem pomidorów.
Audio

- Nie wszystkie pomidory po ususzeniu będą nam smakowały – podkreśla dietetyk Alicja Kalińska. – Niektóre mają tak grubą skórę, że po wysuszeniu są bardzo trudne do pokrojenia i przeżucia, a element smakowy i łatwości jedzenia jest bardzo ważny – dodaje ekspert.

Najlepszymi do suszenia są pomidory bogate w miąższ. Jak podkreśla Kalińska, często wybiera się podłużne pomidory, tzw. pelati. – Są jajowate, mogą być czerwone lub żółte – mówi.

Proces suszenia nie jest bez wpływu na walory odżywcze pomidorów, które podczas obróbki termicznej mogą tracić część witamin. – Najwięcej tracimy witamin termolabilnych, które są wrażliwe na temperaturę, np. witamina C. Zawartość białka i węglowodanów będzie większa w 100 g produktu, ponieważ jest to produkt odwodniony. Zastraszająco rośnie też kaloryczność – świeży pomidor ma 18-20 kcal, suszony nawet 200-280 – mówi dietetyk.  Tracąc część wartości odżywczych zyskujemy dodatkowe walory smakowe.

Więcej o suszonych pomidorach w dźwięku audycji.

pg

Zobacz więcej na temat: białko witaminy
Czytaj także

Sok pomidorowy na kości

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2010 13:00
Sok pomidorowy może stać się lekiem do walki z osteoporozą - informuje The Daily Telegraph.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Muffiny, czyli modne słodkości

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 16:54
Gośćmi Czwórki są Agnieszka Gawryszewska i Krzysztof Makuch – mistrzowie pieczenia muffinów.
rozwiń zwiń