Limonka, ziemniak i świnka morska. Jak smakuje Peru?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 17:50
Peru smakuje bardzo dobrze, a największym przysmakiem jest… świnka morska. - Ta tradycja obecna jest od czasów Inków. Na obrazach przedstawiających ostatnią wieczerzę w peruwiańskich kościołach też to danie gości na stołach - mówi bloger i podróżnik Michał Cessanis.
Audio
  • Jak smakuje Peru i o czym należy pamiętać, wybierając się tam w podróż? (Czat Czwórki/Czwórka)
W każdej, nawet najmniejszej, miejscowości turyści mogą zrobić zakupy na targu. To właśnie tam można znaleźć najlepsze owoce, warzywa i zioła niezbędne w peruwiańskiej kuchni
W każdej, nawet najmniejszej, miejscowości turyści mogą zrobić zakupy na targu. To właśnie tam można znaleźć najlepsze owoce, warzywa i zioła niezbędne w peruwiańskiej kuchni Foto: Pixabay/lauraelatimer0/dom. publiczna

Michał Cessanis Kiedy myślę "Peru", czuję smak limonki. To bardzo popularny owoc, który kupimy na każdym targowisku i posmakujemy niemalże w każdej potrawie tamtejszej kuchni 

Peruwiańczycy zajadają się także ziemniakami, bo ich kraj to największy na świecie "bank genetyczny" tego warzywa. - Odwiedziłem wioskę Urubamba, w której uprawia się 200 rodzajów ziemniaków. I uzależniłem się od ananasów, chociaz wcześniej nie jadałem tego owocu. Tam po prostu są tak soczyste i pyszne, że nie można im się oprzeć - opowiada autor bloga "Michał Cessanis na walizkach".

Rozmówca Michała Piwowarka opowiada także, jak wygląda kultura jedzenia na peruwiańskiej ulicy i czy warto stołować się w lokalnych restauracjach. Tłumaczy także, dlaczego w Peru grunt to rodzina i jak to się przekłada na atmosferę przy stole.


Czytaj także
kobieta azja 1200.jpg
Podróż po Wietnamie. Kontrasty i podobieństwa

O swojej podróży do Peru opowiada także przyrodnik i instruktor survivalu Łukasz Tulej. Jak ustrzec się choroby wysokogórskiej, o czym należy pamiętać, wybierając się w Andy, i dlaczego Peruwiańczycy nie pragną być "glamour"? O tym m.in. w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Michał Piwowarek

Gość: Łukasz Tulej (przyrodnik i instruktor survivalu)

Data emisji: 3.02.2017

Godzina emisji: 16.08

kul/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Poznań jak Hollywood? "Filmowcy pokochali to miasto"

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2017 16:03
- Animacja "Autoterror", teledysk Mary Komasy i thriller "Chronology" z Williamem Baldwinem to tylko niektóre produkcje kręcone w Poznaniu. W tym roku nasze miasto zaprezentuje się też na Berlinale w obrazie "Serce miłości" - mówi Michał Gramacki z Poznan Film Commission.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podróż po Wietnamie. Kontrasty i podobieństwa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2017 19:30
Kiedy znajdujesz się po drugiej stronie kuli ziemskiej, możesz spodziewać się szoku kulturowego. Po jakimś czasie jednak zaczynasz zauważać też podobieństwa z krajem macierzystym. Tego doświadczyli Rafał Socha i Kajetan Łukomski w Wietnamie.
rozwiń zwiń