Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2018 18:27
- To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg.
Audio
  • Jak wprowadzić do swojego życia dietę bezmięsną? Jaki wpływ na środowisko ma spożywanie mięsa w nadmiarze? (Czat Czwórki)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Oleg Troino

owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Przemysłowa produkcja mięsa to jedna z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych, a WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na drugim miejscu na liście produktów, mogących powodować nowotwory. - Mięso przetworzone, czyli wędliny, parówki, pasztety, jest w grupie produktów, które na pewno wpływają na rozwój komórek rakowych - podkreślała Katarzyna Zadka. - Dlatego dieta, która opiera się na jedzeniu mięsa pięć razy dziennie z pewnością nie jest korzystna dla naszego zdrowia - tłumaczyła ekspertka.

Kim są reduktorianie i fleksitarianie? Jak zbilansować swoją dietę, gdy zaczynamy przygodę z weganizmem? Czy przyszłość zmusi nas do przejścia z diety mięsnej na wegańską? Jakie są skutki i wpływ na organizm człowieka tych skrajnie różnych sposobów odżywiania? O tym dyskutowaliśmy w Czwórce. A czy dieta bezmięsna może być z powodzeniem stosowana również przez sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia? To sprawdzał Michał Piwowarek w rozmowie z autorem bloga "Muły i Brokuły", trenerem personalnym Szymonem Urbanem.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Dominika Klimek

Goście: Joanna Lotkowska (fundacja ProVeg Polska), Katarzyna Zadka (dietetyk)

Data emisji: 23.01.2018

Godzina emisji: 15.10

kd

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zatrucia pokarmowe. "To ciągle zmora urlopowiczów"

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2017 18:50
Nic tak nie psuje wakacji jak problemy żołądkowe. - Świeżość produktów, które spożywamy, ma decydujące znaczenie. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso czy podroby - ostrzega dietetyk Ewa Trusewicz. 
rozwiń zwiń