"Dawno, dawno temu…" - Warszawska Bajka o Street Foodzie

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2018 16:33
- Kiedyś były hamburgery i pizza, teraz mamy azjatycką kuchnię i kurczaki z rożna. Ten film to historia, do której punktem wyjścia był legendarny Nocny Market - mówi w Czwórce Vienio, znany raper, który w "Warszawskiej Bajce o Street Fodzie" pełni rolę narratora.
Audio
  • Warszawska Bajka o Street Foodzie - rozmowa z twórcami filmu (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Twórcy filmu Warszawska Bajka o Street Foodzie z Beatą Kwiatkowską
Twórcy filmu "Warszawska Bajka o Street Foodzie" z Beatą KwiatkowskąFoto: Justyna Janas/Czwórka

Definicja street foodu jest prosta. To jedzenie, które jest wszędzie tam, gdzie przychodzą ludzie. A oni muszą coś jeść, i tak było od czasów królów, aż po szaszłyki czy pyzy na warszawskim Różycu. Vienio

Nocny Market to miejsce, które przeszło już do historii, dziesiątki niewielkich gastronomicznych kramików rozlokowane na dawnym, nie działającym już peronie kolejowym. Do tego rozmowy i muzyka na świeżym powietrzu. - To fuzja wszystkich naszych potrzeb. - mówił w Czwórce Vienio. A jak tłumaczył reżyser filmu, Daniel Jaroszek, to miejsce idealnie sprawdziło się jako punkt wyjścia do rozważań o stołecznym street foodzie. - Takie miejsca są absolutnie piękne i też z nagrań czerpaliśmy największa przyjemność. To była ogromna dawka obrazów, kolorów, zapachów, które - mamy nadzieję - także "widoczne są" w naszym filmie - mówił reżyser przedsięwzięcia Daniel Jaroszek.  


Uczta1200.jpg
"Uczta Króla" w kuchni Barona

Premiera filmu odbędzie się 14 listopada 2018 w stołecznym klubie Niebo. Oprócz okazji, by zobaczyć ten krótki metraż, spróbować będzie można potraw, które zostały w nim pokazane. Dlaczego inspiracją do filmu "Warszawska Bajka o Street Foodzie" był m.in. Bangkok? Jak rozwijała się historia stołecznego street foodu? Dlaczego Vienio swoją narrację w "Bajce" zaczyna od słów "dawno, dawno temu" i co jeszcze zobaczyć będzie można w filmie gości Czwórki? O tym w nagraniu rozmowy ze studia. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Piotr Dorak (współtwórca "Warszawskiej Bajki..."), Daniel Jaroszek (reżyser filmu), Vienio (narrator filmu oraz znawca kuchni warszawskich ulic, "selekcjoner stołecznych zapiekanek")

Data emisji: 4.11.2018

Godzina emisji: 13.08

kd/gs

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń