X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
Audio
  • Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ GANNA MARTYSHEVA

mateusz zielonka 1200.JPG
Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki

- Spędzałam w internecie długie godziny, szukając odpowiedzi na zadane pytanie. Ten temat stał się moją obsesją. Wtedy właśnie rozpoczęła się ta niezwykła podróż, która trwa już czwarty rok - mówiła w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.

Monika Walecka Uważam, że ten zawód mnie znalazł. Ciągle jestem na etapie zadurzenia tym, co uda mi się stworzyć

- Razem z mężem wyjechaliśmy z kraju do Stanów Zjednoczonych. Nagle okazało się, że mam bardzo dużo czasu. Zainteresowałam się samodzielnym wypiekaniem chleba, odwiedzałam też lokalne piekarnie. Miałam szczęście, bo trafiłam do San Francisco, kiedy rewolucja chlebowa dopiero się zaczęła. Trendy w nowoczesnym, rzemieślniczym piekarnictwie roznoszą się na cały świat właśnie z Kalifornii. Po czterech latach wróciłam do Polski. Otworzyłam tu swoją małą piekarnię, w której prowadzę warsztaty, ucząc ludzi jak wypiekać dobry chleb - opowiadał gość Czwórki.

Monika Walecka Dla mnie pieczenie chleba, to ciągłe poszukiwanie przyjemności. Ciasto musi w dotyku wydawać się przyjemne zupełnie jak ludzkie ciało

Dlaczego powinniśmy zawracać uwagę na to, co jemy? Czy wygląd jest równie ważny, jak zapach i smak? Co powinien w nas wyzwalać dobrze przygotowany posiłek? Czym jest współcześnie "społeczna rola chleba" i kim jest tzw. "village baker"? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Moniką Walecką, piekarką, autorką bloga gotujebolubi.pl, fotografką i stylistką jedzenia.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Materiał przygotowała: Beata Kwiatkowska

Gość: Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl

Data emisji: 28.01.2017

Godzina emisji: 15.36

ac/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Płynne złoto. Wybieramy najlepszą oliwę!

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2017 15:17
Już przed wiekami ludzie opanowali sztukę "wydzierania" roślinom ich oleistych soków np. z drzewa oliwnego, które uprawiano przed 3500 lat na Krecie. A jak dziś wybrać najlepszą oliwę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2017 17:07
- Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała…
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tomasz Woźniak. Co jada smakosz na trasie maratonu?

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2017 14:00
 - Najlepiej karmią maratończyków w Mediolanie. Co prawda nie było parmezanu, szynki parmeńskiej i proseco, za to organizatorzy serwowali pyszne pomarańcze z Sycylii - opowiada kucharz i biegacz Tomasz Woźniak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:10
Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka
rozwiń zwiń