Szef kuchni Nestor Grojewski: we Włoszech obawa jest większa od nadziei

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2020 11:30
Gotował m.in. dla Martina Scorsese'a i Leonarda DiCaprio. Dziś jest szefem Włoskiej Akademii Szefów Kuchni. Nestor Grojewski opowiada, jak koronawirus wpływa na życie Włochów i czy "la dolce vita" będzie jeszcze możliwe po pandemii. 
Audio
  • Szef Kuchni Nestor Grojewski i sytuacji branży gastronomicznej we Włoszech (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Wenecja
WenecjaFoto: Shutterstock/Valeria Aksakova

Włoska branża gastronomiczna czeka teraz na wsparcie rządu. Bez tego będzie ciężko Nestor Grojewski

- Bezradność i niepokój te uczucia towarzyszą Włochom już od wielu tygodni. Wszyscy mają świadomość, że Włochy są krajem, który w Europie najbardziej cierpi z powodu pandemii - opowiada szef kuchni. - To także moment, w którym przyszłość włoskiej branży gastronomicznej stoi pod znakiem zapytania - dodaje. I tłumaczy, że nie chodzi tylko o przyszłość restauracji, ale też włoskiego rolnictwa. - Koronawirus dotyka wszystkich. Musimy brać pod uwagę, że może nam zabraknąć dostawców warzyw, owoców, mąki. I z czego my będziemy gotować? - pyta.

Jaki w przyszłości będzie włoski styl życia? Na pewno Włosi staną się bardziej ostrożni i mniej wylewni Nestor Grojewski

Rozmówca Beaty Kwiatkowskiej przyznaje też, że mieszkańcy Włoch wiedzą, że nie potraktowali koronawirusa z właściwą powagą. Dlatego dziś jest w nich więcej obaw, niż nadziei. - Zamknięcie lokali gastronomicznych na czas kwarantanny dla wielu właścicieli będzie oznaczać koniec ich, czasami wielopokoleniowego, interesu. Z włoskich sklepów znikają polskie produkty, mało kto chce dziś wspierać lokalnych dostawców - opowiada.  

Nestor Grojewski podkreśla, że koronawirus wpływa również na włoski tryb życia i włoską tradycję. - Zamiast uścisków na powitanie podajemy sobie łokcie, zachowujemy metrowy dystans i naprawdę nie wiem, kiedy wrócimy do przyjacielskich pocałunków - mówi. - Prawdopodobnie wszystko kiedyś wróci do normy, ale to nie będzie norma, którą znaliśmy - podsumowuje.    

Czytaj także
głodowa ksiązka kucharska brzuzan karolina 1200.JPG
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska

W audycji mówiliśmy także o konkursie Agar Art Contest organizowanym przez Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne, którego głównym założeniem było wyhodowanie z różnych szczepów bakterii posianych na szalce Petriego dzieł sztuki. Sprawdzaliśmy też, jak smakuje kotlet z bakterii i jak białka z mikroorganizmów zachowują się na talerzu?

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Nestor Grojewski

Data emisji: 23.03.2020

Godzina emisji: 13.05

kul/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2018 12:00
Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Archeologia kulinarna. Nasze łakomstwo napędza świat

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 16:30
- Głód i sytość są zapisane w naszych genach, a wybór tego, co nam smakuje, odbywa się w głowie - wyjaśnia Adrianna Stawska-Ostaszewska.
rozwiń zwiń