Superfood - dieta XXI wieku, czyli jedzenie do zadań specjalnych

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 10:00
Dziś zarówno to, co jemy, jak i to, jak to jemy, ma nam przynosić maksymalne korzyści. Superfood - z czym to się je?
Egzotyczne superprodukty stały się popularne wśród osób dbających o dietę. Czy słusznie?
Egzotyczne superprodukty stały się popularne wśród osób dbających o dietę. Czy słusznie?Foto: Shutterstock.com/Linda Vostrovska

Żyjemy w czasach, w których wymagamy od naszych urządzeń, współpracowników czy od nas samych maksymalnej efektywności. Liczą się wyniki. To przekłada się również na naszą dietę. Nie jemy już tylko po to, żeby się najeść. Dbamy o odpowiedni bilans kaloryczny, bilans składników, chcemy, by jedzenie wpływało na wydajność organizmu.

Wiemy już, że istnieje jedzenie, które redukuje stres, inne poprawia nam humor, pomaga w skupieniu i nawet wpływa na kreatywność.

- W ostatnich latach widzimy duży wzrost wiedzy dotyczącej wpływu żywności i sposobu żywienia na nasze zdrowie. Ma to związek z rozwojem social mediów i dużego dostępu do informacji. Nie bez znaczenia jest też niesamowity rozwój nauki, z którego korzystamy - opowiada dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności. 

Superfoods - zdrowie i skuteczność w pigułce

- Superfoods to jest taka nazwa, która kojarzy nam się egzotycznie, ale ta żywność jest u nas dostępna - zwraca uwagę Renata Matysik, psychodietetyk. - To zdrowa, nieprzetworzona żywność, w której znajdujemy dużo składników odżywczych, które dobrze działają na zdrowie człowieka. Zawiera antyoksydanty, minerały, dobre kwasy tłuszczowe. Nasz organizm będzie nam za nie wdzięczny - podkreśla.

Możemy sięgać po takie produkty jak: jagody acai, nasiona chia, chlorellę, spirulinę, korzeń maca, ale po ich polską konkurencję jak np. siemię lniane.  - Siemię lniane, jeśli chodzi o właściwości, będzie leżało na podobnej półce co nasiona chia. Ma sporo kwasów omega - mówi specjalistka. - Kolejne polskie superfoods to jagody. Wszystkie owoce jagodowe mają bardzo dużo antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki - dodaje. 

Do tej grupy produktów zaliczymy też jarmuż i szpinak, bogate w witaminę A i B6, wapń i żelazo, pestki dyni czy kurkumę. - Dzięki superfoods w diecie zaczyna nam się chcieć, mamy więcej energii, czujemy się lżej, pozbywamy się uczucia ciągłego zmęczenia - podkreśla ekspertka. - Trzeba organizm nasycić wszystkim, co najlepsze - dodaje. 


Posłuchaj
19:48 czwórka sztuka jedzenie 11.04.2022.mp3 Czym są superfoods i jak włączyć te produkty do diety? (Sztuka jedzenia/Czwórka)

 

Dieta dla mózgu

W ostatnim czasie popularna staje się dieta mind. - To taki rodzaj żywienia, który sprzyja wydajnej pracy naszego mózgu i jednocześnie działa prewencyjnie w stosunku do takich chorób, które degenerują nasz układ nerwowy - wyjaśnia Krystyna Pogoń. - Jest to żywienie dość specyficzne. Dieta trochę zbliżona do śródziemnomorskiej, do tych diet, które cieszą się uznaniem. Dzięki niej mózg będzie wolniej się starzał - dodaje. 

Zobacz także:

Dieta mind stawia na: zielone warzywa liściaste, warzywa, owoce, szczególne znaczenie mają owoce jagodowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, wino, oliwę z oliwek. Warto zaś wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, smażone, czerwone mięso, masło i margaryny, ciasta i słodycze.

Technologia dla żywienia

XXI wiek przynosi nam mnóstwo wynalazków. Branża żywności i żywienia nie należy do wyjątków. Firma Supersonic proponuje nam jedzenie w proszku, jako alternatywne uzupełnienie naszej diety. 

- Unikamy mówienia, że nasz produkt to proszek, bo to są zmiksowane pełnowartościowe produkty, a proszek kojarzy się z czymś sztucznym i konserwantami. U nas tego nie ma - mówi Joanna Olobry z firmy Supersonic. - My proponujmy pełnowartościowy posiłek w formie koktajlu, który jest roślinny i naturalny. Podczas produkcji wykorzystywane są zmiksowane świeże surowce, nie ma sztucznych aromatów i białego cukru - podkreśla. 

Proponowany produkt bez wątpienia kojarzy się z żywieniem z przyszłości. Przedstawicielka firmy podkreśla, że ich produkt dziś jest uzupełnieniem diety, alternatywą np. dla posiłku, którego nie mamy czasu przygotować. - Jest zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu - poleca. Firma Supersonic stawia na zwiększenie świadomości żywieniowej konsumentów, zwraca również uwagę na kwestie środowiskowe, problem marnowania jedzenia. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Marta Zinkiewicz

Gość: dr Krystyna Pogoń (dietetyk i technolog żywności), Renata Matysik (psychodietetyk), Joanna Olobry (przedstawicielka firmy Supersonic)

Data emisji: 10.04.2022

Godzina emisji: 13.07

pj

Czytaj także

Jak pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia żywieniowe?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2022 16:34
Pandemia trwa już dwa lata, więc przez ten czas nasze życie w wielu dziedzinach diametralnie się zmieniło. Sprawdzimy, jak wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fleksitarianizm - najlepsza dieta na świecie

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2022 17:20
To, że mięso zniknie z naszego talerza i wszyscy będziemy wegetarianami jest mało prawdopodobne. Ale ograniczenie jego spożycia to już całkiem realna wizja. Na czym polega elastyczny wegetarianizm?
rozwiń zwiń