Rośnie apetyt na mięso. "Jemy więcej, ale nie lepiej"

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2022 18:00
Światowa produkcja mięsa cały czas rośnie. Szacuje się, że do 2029 roku zwiększy się o kolejne 40 milionów ton, osiągając poziom 366 milionów ton rocznie.
Okładka Atlasu Mięsa 2022
Okładka "Atlasu Mięsa 2022"Foto: mat. promocyjne

"Atlas Mięsa 2022" - co to jest?

Ten trend zauważalny jest także w Polsce, która w ostatnich 20 latach stała się jednym z największych producentów mięsa w Europie. Dziś w UE zajmuje pierwsze miejsce w produkcji mięsa drobiowego oraz odpowiednio czwarte i siódme miejsce pod względem produkcji wieprzowiny i wołowiny. W ostatnich dwóch dekadach produkcja tych trzech podstawowych rodzajów żywca w Polsce wzrosła o 75 proc. To niektóre z danych przedstawianych w "Atlasie Mięsa 2022" wydanym przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju. Publikacja jest zbiorem aktualnych danych i faktów dotyczących konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem, wyjaśnia problematyczny charakter hodowli zwierząt gospodarskich i wskazuje jej społeczne, etyczne i środowiskowe konsekwencje.

- To, że Polska stała się potentatem w produkcji mięsa, w dużym stopniu wynika z tego, że nasz kraj chętnie otworzył się na lokalizację w naszym kraju wielkich ferm przemysłowych - mówi prof. Zbigniew Karaczun. - Zwierzęta są w nich sztucznie karmione, podaje się im antybiotyki, a niektóre gatunki, na przykład świnie, żyją tylko sto dni, bo jest to najbardziej opłacalne pod względem ekonomicznym.

Dwie krowy na jeden hektar 

Średnio Polak konsumuje ponad 5 kg mięsa miesięcznie. Jeśli jest ono złej jakości, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. - Zakłada się, że w gospodarstwie ekologicznym powinny przypadać dwie sztuki dużych zwierząt na jeden hektar ziemi, bo wtedy są one w stanie wytworzyć odpowiednią ilość nawozu naturalnego i przywrócić glebie składniki pokarmowe, które zostały z niej pobrane z plonem - wyjaśniają rozmówcy Kasi Dydo. - Przy produkcji przemysłowej nie można zmniejszyć szkód środowiskowych, bo taki model sam w sobie jest szkodliwy pod względem ekonomicznym, społecznym i środowiskowym - podkreśla Justyna Zwolińska.  

Posłuchaj
22:51 CZWÓRKA Ratujemy swiat - mieso 25.02.2022.mp3 "Atlas Mięsa 2022". Rozmowa z autorami książki Justyną Zwolińską i prof. Zbigniewiem Karaczunem (Ratujemy świat/Czwórka)

Złe mięso. Kiedy grozi nam antybiotykooporność?

Raport zwraca też uwagę na problemy związane z produkcją mięsa w Europie i Polsce. Pokazuje, jak koncentracja tej produkcji prowadzi do  problemów ekologicznych, takich jak zanieczyszczenie wód azotem i fosforem, emisji gazów cieplarnianych i problemów z dobrostanem zwierząt. Taka produkcja zwiększa też ryzyko wystąpienia epidemii chorób zwierzęcych. A w efekcie także chorób u ludzi. - Pod dyktatem dużych sieci handlowych otrzymujemy produkt, który może nam zaszkodzić, bo na przykład zaczniemy cierpieć na antybiotykooporność - ostrzega Justyna Zwolińska. - Dlatego trzeba przypominać, że są sposoby i są metody, dzięki którym produkcja zwierzęca może służyć ochronie środowiska i w mniejszym stopniu szkodzić klimatowi i nam, ludziom. - Produkcja zwierzęca jest istotną i właściwą częścią produkcji rolniczej. Jeśli jest prowadzona w sposób konwencjonalny w gospodarstwach z produkcją mieszaną, to nie ma tak negatywnego wpływu na środowisko, bo negatywny wpływ jest efektem przemysłowej hodowli - podsumowuje prof. Karaczun.  


Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne

Posłuchaj także:

Sztuczne schabowe

Najlepszą alternatywą jest zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie w diecie liczby produktów pochodzenia roślinnego. Ale też nie wszystkich - bo awokado i soja mają bardzo duży ślad węglowy i wodny. - Jeśli natomiast chodzi o nowe technologie produkcji mięsa - mięso z próbówki czy mięsko komórkowe - to cieszą się one zainteresowaniem, ale głównie na rynku amerykańskim. Z badań wynika jednak, że istnieją duże obawy co do spożycia takich produktów wytworzonych w sztuczny sposób, z namnażana się komórek. Nie jest to także metoda, która rozwiąże problem z konsumpcją mięsa. Bo choć redukcja zanieczyszczeń środowiska jest bardzo wysoka, to jest to jednak energochłonna produkcja - dodaje Justyna Zwolińska.  


Jadłospis wegetariański musi być odpowiednio skomponowany i bogaty przede wszystkim w zastępcze źródło żelaza jak pestki dyni, soja czy fasola Jadłospis wegetariański musi być odpowiednio skomponowany i bogaty przede wszystkim w zastępcze źródło żelaza jak pestki dyni, soja czy fasola

***

Tytuł audycji: Ratujemy świat

Prowadzi: Kasia Dydo 

Goście: Justyna Zwolińska (prawniczka, dziennikarka), prof. Zbigniew Karaczun (SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej)

Data emisji: 25.02.2022

Godzina emisji: 15.15

kul

Czytaj także

Greenpeace ma 50 lat. Zamiast świętowania - ratowanie świata

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2022 17:10
Greenpeace już od ponad 50 lat działa na rzecz środowiska naturalnego - od Arktyki, poprzez Amazonię, aż do Antarktydy. - W tym czasie przyczyniliśmy się m.in. do wprowadzenia zakazu komercyjnego połowu wielorybów i do objęcia ochroną całej Antarktyki - mówi Katarzyna Guzek, rzeczniczka prasowa organizacji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wege-dziary. Zielona rewolucja w sztuce tatuażu

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2022 18:40
Tatuatorzy zaniepokojeni ilością jednorazowego plastiku zużywanego w trakcie pracy oraz tuszu pochodzenia zwierzęcego, szukają bardziej ekologicznych rozwiązań. Stąd wzięły się wegańskie tatuaże i ekologiczne salony, których pojawia się coraz więcej - także w Polsce.
rozwiń zwiń