X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
Audio
  • Tomasz Deker, cukiernik opowiada o czekoladzie i belgijskim mistrzu cukiernictwa (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Słodycze
SłodyczeFoto: Pixabay

Jean-Pierre Wybauw "Fine Chocolates: Great Experience" w swojej książce dzieli się wiedzą o tym smakowitym produkcie - od pojedynczego składnika, przez proces powstawania czekolady po gotowe wyroby. Znajdziemy w niej wiele ciekawych receptur i naprawdę ładnych zdjęć wykonanych przez Tony'ego Le Ducę. 

czwórka michał kępiński 1200 piwowarek.jpg
Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni

- To jest książka o robieniu pralin na mistrzowskim poziomie - mówi rozmówca Michała Piwowarka. - Przepisy tego autora to solidne podstawy, wszystko jest sprawdzone, przemyślane, dopięte - dodaje.

Tomasz Deker opowiada też o wyjątkowej postaci samego autora publikacji, który swój dzień rozpoczynał od odpowiedzi na maile z całego świata. Dzięki takim popularyzatorom czekolady jej rynek cały czas się rozwija - praliny z owocami czy orzechami nikogo już nie dziwią, jednak wciąż łączy się je z nowymi produktami - np. wątróbką. Z czym jeszcze? Jakie smaki możemy w niej zatopić i co praliny mają wspólnego z brokatem czy efektem lustra? O tym w rozmowie z mistrzem cukiernictwa. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Tomasz Deker (cukiernik)

Data emisji: 5.12.2018

Godzina emisji: 7.16

pj/kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 11:41
- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń