Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2018 12:19
- Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. 
Audio
  • Tomasz Deker, cukiernik opowiada o czekoladzie i belgijskim mistrzu cukiernictwa (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Słodycze
SłodyczeFoto: Pixabay

Jean-Pierre Wybauw "Fine Chocolates: Great Experience" w swojej książce dzieli się wiedzą o tym smakowitym produkcie - od pojedynczego składnika, przez proces powstawania czekolady po gotowe wyroby. Znajdziemy w niej wiele ciekawych receptur i naprawdę ładnych zdjęć wykonanych przez Tony'ego Le Ducę. 

czwórka michał kępiński 1200 piwowarek.jpg
Czego Thomas Keller uczy mistrzów kuchni

- To jest książka o robieniu pralin na mistrzowskim poziomie - mówi rozmówca Michała Piwowarka. - Przepisy tego autora to solidne podstawy, wszystko jest sprawdzone, przemyślane, dopięte - dodaje.

Tomasz Deker opowiada też o wyjątkowej postaci samego autora publikacji, który swój dzień rozpoczynał od odpowiedzi na maile z całego świata. Dzięki takim popularyzatorom czekolady jej rynek cały czas się rozwija - praliny z owocami czy orzechami nikogo już nie dziwią, jednak wciąż łączy się je z nowymi produktami - np. wątróbką. Z czym jeszcze? Jakie smaki możemy w niej zatopić i co praliny mają wspólnego z brokatem czy efektem lustra? O tym w rozmowie z mistrzem cukiernictwa. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Gość: Tomasz Deker (cukiernik)

Data emisji: 5.12.2018

Godzina emisji: 7.16

pj/kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 11:41
- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń