"Łowcy smaków". Jak miejska dziewczyna odkryła sezonowość

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 15:16
- Dziś nie widzimy zmieniających się pór roku - mówi Ina Rybarczyk, blogerka, autorka książek kulinarnych. - Do napisania książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku" skłonił mnie fakt zamieszkania na wsi - dodaje. 
Audio
  • Ina Rybarczyk opowiada o sezonowości i książce "Łowcy smaków. Cztery pory roku" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Ina Rybarczyk
Ina RybarczykFoto: Kamil Jasieński/Czwórka

- Ja, miejska dziewczyna, która kocha miasto, z powodów osobistych zamieszkałam pod miastem, w środku puszczy - opowiada gość Kamila Jasieńskiego. - Zaczęłam zauważać, jak zmieniają się pory roku, drzewa liście, natura. Zaczęłam godzić się z tym rytmem i żyć zgodnie z nim. Inaczej moje życie funkcjonuje, nie tylko dieta, mam taki spokój wewnętrzny - dodaje. 

Ten spokój i rytm natury Ina Rybarczyk zaczęła przekładać na swoje jedzenie. Zaczęła zdobywać wiedzę o sezonowości warzyw i owoców. Odkryła, że doskonałym miejscem, by to zgłębiać są targi ekologiczne i małe, lokalne ryneczki. 

- W grudniu polecam skupić się na warzywach korzeniowych jak: pietruszka, seler, marchew czy buraki, także dynia, jest ich dziś ogromny wybór - poleca autorka książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Czwórkowy gość zaznacza, że w kuchni roślinnej nie można się obejść bez przypraw i marynat. W "Pierwsze słyszę" zdradza doskonałe sposoby na przygotowanie pieczonego korzenia pietruszki, warzywne burgery. A czy kuchnia roślinna może nam coś zaoferować na święta? Czy wegańskim pasztetem da się "oszukać" mięsożerców?

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Ina Rybarczyk (autorka bloga True Taste Hunters i książek "Łowcy smaków. Cztery pory roku")

Data emisji: 6.12.2018

Godzina emisji: 8.16

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 14:30
Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń