"Gjelina: Cooking from Venice, California" - kultowa książka kucharska

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 15:24
Przepisy kulinarne zawarte w książce "Gjelina: Cooking from Venice, California" to menu inspirowane posiłkami serwowanymi w kalifornijskiej restauracji Gjelina.
Audio
  • O książce "Gjelina: Cooking from Venice, California" opowiada Tomasz Woźniak (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

shutterstock restauracja 1200.jpg
"To nie restauracja, to kulinarne doznanie"

Jak podkreślał Tomasz Woźniak, kucharz, edukator kulinarny, te przepisy każdy z nas może odtworzyć u siebie w domu. - Wykorzystane tam produkty w większości przypadków są dostępne w sklepach: od mięsa, przez warzywa, aż po hummus, czy chipsy z jarmużu - mówił rozmówca Michała Piwowarka.

Gjelina, restauracja znajdująca się w Los Angeles w Kalifornii, to jedno z miejsc, które, będąc w tym mieście koniecznie trzeba odwiedzić. - To kuchnia typowa dla tzw. "comfort foodu" - serwuje pizzę, makarony czy burgery, a także japońskie ostrygi. Nie czuć tu onieśmielającego luksusu, ale wszystko jest najwyższej jakości - mówił Tomasz Woźniak. Jak opowiadał, to właśnie m.in. przy tej samej ulicy kręcony był m.in. serial "Californication", a w samej restauracji spotkać można na przykład Brada Pitta. Jakie przepisy znajdziemy w książce "Gjelina: Cooking from Venice, California", inspirowanej kuchnią tej restauracji? O tym w nagraniu rozmowy, którą przygotował Michał Piwowarek.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamila Dębczak

Data emisji: 23.01.2019

Godzina emisji: 8.17

kd/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 12:52
- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 10:36
W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:26
Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach?
rozwiń zwiń