Kuchnia polska jest mylona ze schabowym

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 11:54
Aż 82 procent respondentów w badaniu "Polska na Talerzu 2019" wskazało kuchnię polską jak najczęściej wybieraną. Kuchnia rodzima detronizuje kuchnię włoską i pokazuje swe nowe oblicze. 
Audio
  • Agata Anioł opowiada o nowej kuchni polskiej (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Fortyforks

Badania pokazują, że po latach fascynacji kuchniami zagranicznymi Polacy wracają do zainteresowania rodzimą kuchnią. - Wcześniej najchętniej wybieraliśmy dania włoskie. Dziś wracamy do rodzimej kuchni, doceniamy ją coraz bardziej i odkrywamy na nowo. Uczymy się, czym ta kuchnia jest - wyjaśnia Agata Anioł, współorganizatorka Fine Dining Week. - Często mylimy kuchnię polską ze schabowym, a on to symbol kuchni PRL-u. Przed wojną w Polsce jadano dużo kasz, warzyw - do tego wracamy. 

Dzisiejsza kuchnia polska charakteryzuje się nowoczesną formą, fajną wersją smakową. Wyróżnia ją wielka dbałość o produkt, o prezentację dań, o lokalność i sezonowość składników. - To wszystko sprawia, że nasze dania nie są ciężkie, a warzywa, kasze, grzyby grają w nich ogromną rolę - podkreśla gość Kamila Jasieńskiego. 

brad pitt pap 1200.jpg
Brad Pitt jedzący. Droga przez żołądek do Oscara

Włoska dominacja 

- Gdy dostaliśmy możliwość swobodnego wyjazdu z kraju, wyjeżdżaliśmy chętnie i często. Wracając z zagranicy "ciągnęliśmy" wszystkie smaki, produkty. Chcieliśmy odbiec od tego, co nam się wydawało, że było kuchnią polską - analizuje gość radiowej Czwórki. - W badaniu "Polska na Talerzu 2019" kuchnia włoska została zepchnięta na drugie miejsce, ale wciąż jest bardzo popularna. To kuchnia śródziemnomorska, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Jest bardzo prosta i smaczna, bazuje na dobrych produktach - jest też bliska kuchni polskiej - dodaje. 

Sukces burgerów

Co może być zaskoczeniem, to trzecie miejsce, na którym uplasowała się kuchnia amerykańska, rozumiana głównie jako burgery. - Nie mówię tu tylko o fast foodach, pojawia się bardzo dużo burgerowni na wysokim poziomie - podkreśla Agata Anioł. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Agata Anioł (współorganizatorka Fine Dining Week)

Data emisji: 27.02.2020

Godzina emisji: 8.14

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mateusz Czekierda: nie gotuję dań przypadkowych

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2019 11:49
- Każdy talerz, który podaję w restauracji niesie inną historię - mówi Mateusz Czekierda, szef kuchni. - To historie oparte na faktach, czy to tych z tradycyjnej kuchni śląskiej czy warszawskiej - podkreśla. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 10:28
- Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. 
rozwiń zwiń