Mała, czarna i bezcenna - kawa na wagę złota?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 13:50
Od początku lutego kawa Arabica na nowojorskiej giełdzie podrożała nawet o 30 proc. - Tendencja jednak szybko się odwróciła i w tej chwili sytuacja jest ustabilizowana - mówi Dorota Sierakowska, autorka książki "Świat surowców".
Audio
  • Co wzrost cen kawy na nowojoskiej giełdzie oznacza dla kawoszy? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/ Alpha_7D

Czytaj także
poranek kawa 1200.jpg
Dalgona coffee - sprawdź jak zrobić kawę, która podbija internet

Ale jeszcze do niedawna problemy były. Informowała o nich nawet Światowa Organizacja Kawy, która ostrzegała, że kwietniowe zbiory kawy w Kolumbii na skutek pandemii mogą być znacznie ograniczone. - Jeśli chodzi o koronawirusa to on uderza we wszystkich zaangażowanych w rynek kawy - od producentów, przez importerów, aż do konsumentów - tłumaczy rozmówczyni Macieja Wójcika. 

Nawet jeśliby doszło do kryzysu w tej branży, to podobno i tak nie musimy się obawiać, że nie będziemy mieć czego wlać do naszej filiżanki. - Na rynku kawy już od dłuższego czasu mamy do czynienia z problemem nadpodaży, bo w wielu rejonach świata produkcja kawy wzrosła - mówi Sierakowska. - Możemy więc oczekiwać, że panika tutaj nie wystąpi - dodaje. 

Posłuchaj
shutterstock ranek kawa 1200.jpg
Kawa – pretekst do zatrzymania się i namiastka relaksu

Patrząc długofalowo - my, konsumenci - nie mamy powodów do obaw. - Jeśli to odczujemy, to w minimalnym stopniu - uspokaja gość Czwórki. - Obecnie szacuje się, że zmiany notowań kawy na świecie stanowią co najwyżej 10 procent ceny, którą płacimy za napój w kawiarni. Cała reszta to są koszty związane m.in. z utrzymaniem kawiarni czy marketingu. Natomiast udział samego surowca jest bardzo niewielki - podsumowuje.  

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Maciek Wójcik

Data emisji: 28.04.2020

Godzina emisji: 8.16

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Przejrzałe, zwiędłe i tak, je zjem

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 13:00
Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ghost kitchens. Czy "kuchnie w chmurze" uratują gastronomię?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2020 12:00
To miejsca, gdzie jedzenie zamawia się tylko on-line i kuchnie, które przygotowują dania wyłącznie z dostawą do domu. - W ghost kitchens płacimy za potrawę, a nie za obsługę, czy wystrój. Często nawet o połowę taniej - mówi Bartosz Górecki z firmy Merce.com.
rozwiń zwiń