X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zero waste w kuchni. Przejrzałe, zwiędłe i tak, je zjem

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 13:00
Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska.
Audio
  • Jagna Niedzielska podpowiada jak gotować i kupować bez resztek (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Teri Virbickis/Shutterstock.com

Ostatnio głośno jest o filozofii zero waste, a warto wiedzieć, że nie jest ona niczym nowym. Nasi rodzice i dziadkowie dbali o to, żeby jak najmniej marnować i wyrzucać, dziś dużo mniej się tym przejmujemy.

- Nie znam nikogo, kto lubi wyrzucać jedzenie - mówi Jagna Niedzielska, autorka książki "Bez resztek". - Nie mamy z tego przyjemności - dodaje. 

Kiedyś bardziej szanowaliśmy produkty, teraz przez przesyt i chaos nagle się zorientowaliśmy, że chyba przesadzamy Jagna Niedzielska

Gość Kamila Jasieńskiego jako pierwszy krok do zero waste poleca sporządzanie list zakupowych. Na niej zaleca też umieszczenie rubryczki "przyjemności". Do najczęściej wyrzucanych przez nas produktów należą: suchy chleb, ziemniaki i kasze z obiadu dnia poprzedniego. Jakie sposoby na nie poleca Jagna Niedzielska? Czy głąb z kapusty może się jakoś przydać w kuchni? Co zrobić, by obok wykorzystywania kuchennych resztek, przy codziennych zakupach dbać o naszą planetę? O tym m.in. w nagraniu rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Jagna Niedzielska (autorka książki "Bez resztek")

Data emisji: 17.01.2019

Godzina emisji: 8.17

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile chemii znajduje się w naszym jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2019 16:40
Z raportu NIK wynika, że dużo za dużo. Jak się okazuje przeciętny Polak zjada aż dwa kilogramy sztucznych dodatków w ciągu roku.
rozwiń zwiń