Ghost kitchens. Czy "kuchnie w chmurze" uratują gastronomię?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2020 12:00
To miejsca, gdzie jedzenie zamawia się tylko on-line i kuchnie, które przygotowują dania wyłącznie z dostawą do domu. - W ghost kitchens płacimy za potrawę, a nie za obsługę, czy wystrój. Często nawet o połowę taniej - mówi Bartosz Górecki z firmy Merce.com.
Audio
  • Jak działają ghost kitchens? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Prostock-studio

Czytaj także
Wenecja 1200.jpg
Szef kuchni Nestor Grojewski: we Włoszech obawa jest większa od nadziei

Bez "Wersalu", ale dobrze i tanio

Restauracje z dnia na dzień straciły możliwość przyjmowania klientów i ratują się jedzeniem sprzedawanym na wynos. - W tej chwili zamawiając dania, płacimy za nie tyle, co w restauracji. Dodatkowo opłacamy także pośrednika logistycznego za dowóz - wyjaśnia ekspert - Tymczasem ghost kitchens nie posiadają kosztów w postaci obsługi kelnerskiej, czy lokalu w dobrym miejscu i są w stanie sprzedawać jedzenie nawet kilkadziesiąt procent taniej - dodaje.

"Kuchnie w chmurze" -  nie trend, tylko konieczność

Czytaj także
głodowa ksiązka kucharska brzuzan karolina 1200.JPG
Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska

Wirtualne restauracje lub "kuchnie w chmurze", które miały być kulinarnym trendem dekady, mogą stać się ratunkiem dla branży gastronomicznej. - W tym czasie podchodzimy do jedzenia bardzo praktycznie. Chcemy jeść, ale nie bywać. Czasu na gotowanie mamy więcej, ale nie mamy dostępu do niektórych produktów. No i nie wszyscy są mistrzami kuchni - opowiada Bartosz Górecki.

Jeden lokal, wszystkie kuchnie świata

Na świecie nie brakuje takich miejsc, w Polsce ciągle są nowością. - Nie jest to jeszcze powszechne zjawisko, to prawda - przyznaje rozmówca Adrianny Janiszewskiej. - Ale w Stanach Zjednoczonych bywa i tak, że w jednym lokalu pizzę na wynos robią trzy różne ghost pizzerie - dodaje.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Adrianna Janiszewska

Data emisji: 25.03.2020

Godzina emisji: 8.30

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zupa z kleju, smażona szarańcza, rybie flaki - głodowa książka kucharska

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2020 11:43
Artystka Karolina Brzuzan stworzyła książkę kucharską, która ma pokazać i wyeksponować problem głodu na świecie. Jak mówi autorka, publikacja stoi w sprzeczności do tego, co znajdziemy na kartkach zwykłych książek kucharskich, czyli sytości, przepychu, czy bogatych dań.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2020 10:44
Jak wykorzystać produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Ryż i makaron na pewno wciąż są wśród naszych zapasów. Podpowiadamy, jakie potrawy możemy z nich przygotować.  
rozwiń zwiń