Jak przemycić zdrowie w comfort foods

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2020 11:13
Pojęcie "comfort food" znamy już od lat 60. zeszłego wieku. - Dla mnie oznacza ono posiłki, które przypominają mi dzieciństwo, tamto poczucie bezpieczeństwa - mówi dietetyk Eryk Wałkowicz, autor bloga ErVegan. 
Crpes suzette
Crêpes suzetteFoto: Alphonsine Sabine/Shutterstock.com
deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

- Moje comfort food daje przywołuje mi tamto poczucie bezpieczeństwa. Zawsze są to dania które przywodzą miłe wspomnienia - poczucie, że jest ok, to taki kocyk ciepła i bezpieczeństwa - wyjaśnia dietetyk. 


Posłuchaj
06:51 czwórka pierwsze słyszę 14.10.2020 eryk.mp3 O comfort food opowiada dietetyk Eryk Wałkowicz (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

W różnych krajach, w różnych w różnych miejscach na świecie, ludzie inaczej interpretują hasło "comfort food". Wynika to różnych wspomnień z dzieciństwa, ale i z innych tradycji kulinarnych. - W Polsce comfort food to wszystkie potrawy mączne: naleśniki, pierogi, ale też potrawy ziemniaczane - np. zapiekanki ziemniaczane - wyjaśnia gość Czwórki. - W Wielkiej Brytanii jest trochę inaczej - comfort food to dla nich typowe śniadanie angielskie: kiełbaski, smażone jajko, fasolka w sosie pomidorowym - dodaje. 

Zobacz także:

Często dania z dzieciństwa kojarzą nam się z łatwością przygotowania, co nie zawsze sprawdza się w praktyce. Z pomocą nadchodzi najnowsza książka Eryka Wałkowicza "Roślinny comfort food dla każdego", w której podpowiada ja przygotować różne dania, ale i trochę je uzdrowić. 

dynia główne 1200.jpg
Dynia - cudowny jesienny owoc i solidna dawka zdrowia

- Comfort food to szerokie pojęcie, obejmuje również takie jedzeniowe grzeszki, guilty pleasures - podkreśla gość Kamila Jasieńskiego. - Jako dietetyk staram się przemycać zdrowsze podpowiedzi. Nie zawsze jest to łatwe, bo miłe wspomnienia chcemy zachować - dodaje. 

Sztandarowym przykładem Eryka na "poprawienie" przepisu z dzieciństwa jest klasyczna receptura na kluski śląskie, wzbogacona garścią otrębów, co wzbogaca danie w błonnik. 

W najnowszej książce Czwórkowego gościa króluje też cieciorka - w wielu postaciach. Znajdziemy tam ziarna w całości, ale też zmielone na mąkę, z której można zrobić pyszny omlet. 

Eryk Wałkowicz jako miłośnik kuchni wegańskiej podpowiada również, że płatki serowe są doskonałym zamiennikiem smaku sera. 

Wyświetl ten post na Instagramie.

oto i ona! 🥳 moja nowa, trzecia książka już w moich rękach, dostępna już w przedsprzedaży (link w opisie profilu) ✌🏻 przesuwając slajdy zobaczycie nieco więcej! 🌱 zgodnie z obietnicą podrzucam kilka zdjęć środka oraz spis treści dla dociekliwych 🥰znajdziecie tam dużo nowości, które zrobią Wam dobrze, praktyczne triki jak ulubiony comfort food nieco uzdrowić dietetycznie oraz kilka kultowych przepisów z bloga, których nie mogło tu zabraknąć 👨🏻‍🍳 po kilku wzlotach i upadkach w trakcie pisania, testach przepisów i nocach nad obróbką zdjęć, ogromnej pracy redaktorów i korektorów, książka ma swoją premierę 14 października, a ja naprawdę nie mogę się doczekać, aż będzie już w Waszych rękach ❤️ #dietaroslinna #comfortfood #vegan #ksiazkiweganskie #wegetarianizm #weganizm #cojedzaweganie #plantbased #vegansofig #vegancookbook #veganauthor

Post udostępniony przez Eryk Wałkowicz (@ervegan)

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Eryk Wałkowicz (autor książki "Roślinny comfort food dla każdego" i bloga ErVegan)

Data emisji: 14.10.2020

Godzina emisji: 8.25

pj

Czytaj także

Pracujący Polak nie je zbyt zdrowo. Jak to zmienić?

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2020 11:18
Połowa Polaków pije za mało wody i rzadko je warzywa i owoce. Blisko 40 procent z nas sięga po łakocie po posiłku. To wyniki najnowszego raportu o żywieniowych nawykach pracujących Polaków. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mięso z konopi? Czy to przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2020 10:37
Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe.
rozwiń zwiń