Polski karp ma 800 lat
W pierwszej historycznej wzmiance o karpiu, wspomina się o nim jako… leku na schorzenia. Taką informację podała w Bawarii przeorysza klasztoru Benedyktynek św. Hildegarda. Od tych czasów karp zrobił wielką karierę i dziś większość polskich rodzin nie wyobraża sobie bez niego wigilijnej wieczerzy.
06:40 CZWORKA Pierwsze slysze 24 12 08_15_50.mp3 Historia karpia na polskim stole (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Przed wojną jadaliśmy karpia znaczniej częściej niż dziś. Głównie ze względu na większą liczbę dni postnych, dawniej przestrzeganych o wiele bardziej rygorystycznie Paweł Wielgosz
O powszechności spożywania ryb świadczy m.in. pierwsza polska książka kucharska z 1682 roku napisane przez Stanisława Czernieckiego, nadwornego kuchmistrza wielu wojewodów. Znajdziemy w niej wiele przepisów na potrawy z ryb, w tym także karpia, np. "karp bez ości", "karp na szaro po królewsku" czy "karpie morawskie". Większość tych dań jest obecna na wigilijnych stołach do dziś - opowiada Paweł Wielgosz z Organizacji Producentów Polski Karp.
Sprawdź także:
Hegemonia polskiego stawiarstwa i hodowli karpia trwa w Europie zaczęła się w XIX wieku i trwa do dziś Paweł Wielgosz
Karpia się dokarmia, a nie tuczy
Ale największą popularnością karp cieszył się w PRL-u. - W ówczesnej gospodarce niedoboru, karp był jedyną dostępną rybą. Sugerowałoby to, że jest łatwy do wyhodowania, tymczasem nie do końca jest to prawda - mówi gość Czwórki. - Karpia hoduje się co najmniej trzy lata, bo karp jest dokarmiany, a nie tuczony więc nie można sztucznie przyspieszyć jego wzrostu. W tym czasie rybacy go selekcjonują, odławiają. przenoszą do większych stawów. To jest pracochłonny i skomplikowany proces.
W kuchni z karpiem nie kombinuj
Kiedyś po karpie ustawiały się kilometrowe kolejki, dziś to my sami decydujemy gdzie i od kogo kupimy rybę. - Zachęcam do odwiedzania gospodarstw rybackich, które dają gwarancję największej świeżości ryby - wyjaśnia rozmówca Kamila Jasieńskiego. Gość Czwórki radzi także, by przy karpiu nie kombinować. - Pochodzę z Małopolski, w moim domu tę rybę przyrządzało się w tradycyjny sposób - w panierce z bułki tartej, usmażoną tylko na maśle - wspomina. -
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Paweł Wielgosz (prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp)
Data emisji: 24.12.2020
Godz. emisji: 08.16
kul