Kuchnia zero waste. Nie wyrzucaj - ugotuj

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2024 08:36
O poranku podpowiemy, jak gotować bez resztek i z resztek. Naszą przewodniczką po świecie zero waste będzie Jagna Niedzielska, doradczyni kulinarna, propagatorka idei zero waste. 
Zanim wyrzucimy coś do kosza z napisem bio, sprawdźmy czy nie może to trafić na nasz talerz
Zanim wyrzucimy coś do kosza z napisem "bio", sprawdźmy czy nie może to trafić na nasz talerzFoto: shutterstock/JasminkaM

Jagna Niedzielska, doradczyni kulinarna, propagatorka idei zero waste odwiedzi nasze studio tuż po 7.20. Wraz z nią sprawdzimy, jak w naszej kuchni możemy wykorzystać liście rzodkiewki, marchewki i pietruszki. Często nać marchwi ląduje w koszu na odpadki organiczne, ale może tkwi w nich jakiś potencjał kulinarny? 

O 8.15 spotkamy się z Januszem Mizernym z Green Projects, z którym porozmawiamy o zmianach klimatu i dewastacji środowiska. Nie będziemy jedynie narzekać i załamywać rąk. Naszym tematem będą wyspy na wodzie. Na Malediwach powstaje największe na świecie pływające miasto. Może zamieszkać w nim 20 tysięcy osób. Ma przyciągać turystów, ale też przeciwdziałać zmianom klimatu – spora część archipelagu zagrożona jest zatopieniem. Inwestycja ma zostać ukończona do 2027 roku. Podobny projekt realizuje Korea Południowa, ale też na Bałtyku, niedaleko wybrzeża Estonii, ma powstać kilka wysp. Jaki jest koszt środowiskowy takiej inwestycji? Jak duża będzie to ingerencja w faunę i florę?

Przypominamy również, że tradycyjnie o 6.30 Martyna Matwiejuk przedstawi kolejną ciekawostkę językową w cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych". Tym razem opowie o słowie "gotówka", która już w XIX wieku przeszła do języka ogólnego z gwar wypierając używaną wcześniej gotowiznę. 

O 7.15 Szymon Majchrzak opowie dlaczego uprawiając sporty ekstremalne trzeba szczególnie dbać o głowę. Naukowcy coraz uważniej przyglądają się mikrourazom głowy, które często są niezauważalne. Amatorzy kolarstwa górskiego, hokeja czy boksu mogą być z tego powodu narażenia na przykre konsekwencje zdrowotne na wiele lat po zakończeniu swojej zajawki.

Zapraszamy również do naszej zabawy "Szczotka pasta" i na serwis kulturalny. 

***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" we wtorek (14.05) o godz. 6.00 zaprasza Kamil Jasieński.

pj/DS

Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia zero waste
Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia? "Najlepiej spożyć przed" dobre dłużej!

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2023 20:35
Jedzenie jest często dobre dłużej, niż wskazuje data na jego opakowaniu. Jak nie marnować jedzenie podpowiadają organizatorzy akcji "Często dobre dłużej" . Zachęcają by do oceny produktów wykorzystać: wzrok, węch i smak. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pomysł na chleb. Drugie życie pieczywa

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2023 21:50
W Polsce marnuje się blisko dwa miliony ton rocznie pieczywa. Właściciele rzemieślniczej piekarni w Krakowie, z potrzeby ratowania pieczywa, wymyślili jak wykorzystać je ponownie. Dzięki ich pomysłom wraca ono do obiegu pod inną już postacią.
rozwiń zwiń