Polskie Radio
Section05

zero waste

Filozofia zero waste. Czy w kuchni da się niczego nie zmarnować?

Czy chipsy z obierek marchewki albo krem z liści kalafiora mogą być naprawdę smaczne? Co jeszcze można przygotować z resztek i końcówek warzyw oraz owoców? Jak się okazuje, można kreatywnie wykorzystać "drugie życie" produktów i zrobić szybkie przekąski z tego, co zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. 
Zobacz więcej na temat:  żywność marnowanie żywności ekologia społeczeństwo kuchnia Roman Czejarek infografika

Mierząc się z nadmiarem. Freeshop - oddaj nadmiar, weź to, co ci potrzebne

W naszych domach często mierzymy się z nadmiarem - w schowkach i szufladkach trzymamy rzeczy dobre, nowe, ale zupełnie nam niepotrzebne. Warto się ich pozbyć, ale nie wyrzucać. Jak to zrobić? - można zanieść do freeshopu - "sklepu" który takie rzeczy przyjmie i wystawi na swoich półkach - by ktoś komu się przydadzą, zabrał je za darmo.  
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Marta Hoppe ekologia ubrania upcykling

Uważaj, co wyrzucasz na śmietnik. To może być skarb

"Uwaga, śmieciarka jedzie!" - to hasło znane jest użytkownikom mediów społecznościowych, którzy minimalnym kosztem chcą wyposażyć wynajmowane mieszkanie lub pozbyć się zalegających w domu zbędnych rzeczy. Trzeba być przy tym ostrożnym, bo nadal zdarza się, że niechcący można pozbyć się prawdziwych skarbów. I to dosłownie.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo pamiątki Muzeum Powstania Warszawskiego ekologia