Polskie Radio
Section05

ekologia

Polskie Radio 24 Miejsce, gdzie rzeczy odzyskują wartość. Obieg Twórczy pokazuje jak to zrobić

- Trzeba przede wszystkim zmienić myślenie i świadomość tego, że to, co dla nas jest niepotrzebne, komuś jeszcze może się przydać. (…) Druga sprawa to zmiana wartości tych rzeczy, nadanie z powrotem tej wartości, którą ta rzecz miała - mówiła w Polskim Radiu 24 Marcelina Zjawińska, która z Markiem Rozumem wyjaśniała jak działa inicjatywa Obieg Twórczy.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Marta Hoppe środowisko naturalne recycling recykling

Problem z dostępem do lokalnej żywności. Paradoks w systemie

- System żywnościowy jest pełen paradoksów. W Polsce wyrzucamy ponad 130 kg jedzenia rocznie, a w skali świata aż 30 procent żywności jest marnowana. Z drugiej strony mamy utrudniony dostęp do żywności lokalnej, bo dostęp do produktów spożywczych został zglobalizowany - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Paulina Sobiesiak-Penszko z Instytutu Strategii Żywnościowych "Grunt".
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 kulinaria żywność

Ekożywność z Euroliściem. To inwestycja we własne zdrowie

- Polacy cenią ekologiczną żywności i pytają o nią nawet na wakacjach. W hotelach i restauracjach, szukają oznaczeń BIO w potrawach, które im się proponuje. Zawsze warto szukać produktów z symbolem Euroliść 2. Taki certyfikowany produkt, uchroni nas przed alergiami i nowotworami, nawet jeśli będzie droższy o 10 do 40 procent - powiedziała w Polskim Radiu 24 Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Patryk Michalski żywność biotechnologia rolnictwo certyfikat ekosystem