X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dobre, bo polskie. Smaczne, bo egzotyczne

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2013 08:42
Jakie są obecnie trendy na rynku restauracyjnym w Polsce? Czym się kierujemy wybierając miejsce, w którym jemy? Na te pytania odpowiada kulinarny specjalista – Anna Dębska.
Audio
  • Czy Polacy lubią egzotyczną kuchnię?/Czwórka (Na cztery ręce)
51 proc. Polaków waży za dużo
51 proc. Polaków waży za dużoFoto: Glow Images/East News

Anna Dębska z ogólnopolskiego serwisu informacyjno-kulinarnego gdziezjesc.pl, audytorka  restauracji oraz blogerka kulinarna, przyznała, że lubi eksperymentować z kuchnią i nawet jeśli miała by zjeść "jakiegoś robaka”, to z zamkniętymi oczami, ale jednak, zdecydowała by się na to. Przypominała, że trend do tworzenia egzotycznych restauracji rozpoczął się w momencie, gdy Polacy zaczęli lepiej zarabiać i wyjeżdżać na zagraniczne wakacje – z tego powodu zaczęli się też bardziej interesować specyfiką innych kultur, a w tym i ich kuchni.
Co może powiedzieć o kulinarnych gustach Polaków? Jej zdaniem jesteśmy zainteresowani zarówno kuchnią międzynarodową, jak i polską. Szczególnie dużą popularności cieszy się kuchnia włoska, która pomału przestaje być czymś egzotycznym. Ten trend trwa już przynajmniej od dziesięciu lat, gdyż wtedy zaczęło pojawiać się coraz więcej pizzerii, a także restauracji z włoskimi daniami, przede wszystkim makaronami.
Obecnie pojawiają się wyższej jakości pizzerie, gdzie pizze wypalane są w specjalnym piecu, mają odpowiednią grubość i konsystencję ciasta.
Duże miasta mają szeroką ofertę wyboru kuchni. W małych miejscowościach ciężej jest wprowadzić nowe dania. Anna Dębska zauważyła w "Na cztery ręce", że po jakimś czasie w menu zaczynają się obok egzotycznego jedzenia pojawiać też takie "bezpieczne” dania jak właśnie pizze i żurek.
Zwracała też uwagę, że często przed wyborem ciekawej restauracji czytamy opinie w internecie – i, co ciekawe – o wiele częściej można znaleźć negatywne komentarze dotyczące danych lokali, niż polecane miejsca.
Czy barierą przed chodzeniem do restauracji są finanse? Zdaniem Anny Dębskiej na pewno tak, istnieje bowiem przekonanie, że egotyczne restauracje muszą być drogie. A nie musi tak być, zawsze możemy wydać dwadzieścia złotych na jedno danie, albo na dobrą kawę z ciastkiem – najważniejsze jest przecież to, by spotkać się z bliskimi nam ludźmi.

pp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Neapol – miasto zmysłów i pizzy

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2013 18:23
- Piękne widoki, wspaniałe zapachy, pyszne jedzenie – opowiada w Czwórce Julia Wollner, z magazynu "La Rivista". – To właśnie stamtąd pochodzi pizza.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Włochy są najdroższym krajem na wakacje

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2013 21:55
Obliczyło jedno z tamtejszych stowarzyszeń obrony praw konsumenta. Mimo to trzy czwarte Włochów wybierających się na urlop pozostaje we własnym kraju.
rozwiń zwiń