Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2021 14:34
"Nie ma barszczu, nie ma jedzenia", mówi jedno z ukraińskich przysłów. W Czwórce odwiedzamy więc tamtejsze legendarne restauracje i lokalne, klimatyczne knajpki, by skosztować tradycyjnych przysmaków.
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraińskiFoto: Spiridonova Iryna/shutterstock.com

shutt kijów 1200.jpg
Świat z lotu ptaka? Dron w tym pomoże

- Wszyscy, którzy odwiedzili Lwów wiedzą z pewnością, że jest tam bardzo ważny kulinarny spot, czyli kawiarnię Atlas. Powstała w 1871 roku i funkcjonuje do dziś, choć jej wystrój nieco się zmienił. W Atlasie przed laty opiniami ścierali się zarówno politycy, jak i filozofowie. Miejsce to wyróżniało się ogromną tolerancją, a cechą charakterystyczną lokalu było to, że każdy z gości mógł na ścianach wypisać swój komentarz do codzienności - opowiadała prowadząca audycję Martyna Matwiejuk. Miejska legenda mówi, że gościem Atlasu był sam Bruno Schultz. W dwudziestoleciu międzywojennym w Atlasie gości - tych, którzy pozostawali wewnątrz dłużej niż godzinę - obowiązywał specjalny regulamin. - Za nazwanie lokalu "mordownią" gospodarz bezwarunkowo wdrażał kroki sądowe - cytowała dziennikarka Czwórki. 

Posłuchaj
17:44 umami czwórka ukraina 2021_07_03-09-12-47.mp3 O kulinarnych ciekawostkach Ukrainy opowiada Martyna Matwiejuk (W poszukiwaniu Umaami/Czwórka)

Widok na kawiarnię Atlas we Lwowie/fot. Ruslan Lytvyn/Shutterstock.com Widok na kawiarnię Atlas we Lwowie/fot. Ruslan Lytvyn/Shutterstock.com

Gęsty od warzyw, pachnący czosnkiem barszcz, często z zaskakującymi nas składnikami - kiszoną kapustą, szczawiem, komosą ryżową, lub grzybami i suszoną rybą, to z kolei jedno z najczęściej serwowanych dań na Ukrainie. Poza barszczem na stole pojawiają się, oczywiście, pierogi - wareniki. - Odnoszę wrażenie, że w tamtejszej kuchni używa się jednak mniej soli niż w polskiej - podkreślała Martyna Matwiejuk. Na deser na Ukrainie skosztować możemy tzw. syrników. - To niewielkie placuszki, puchate i okrąglutkie, stworzone na bazie białego sera, twarogu, z dodatkiem cukru, bardzo często podawane z owocami, bądź polane czekoladą - opowiadała gospodyni audycji. Na Ukrainie coś dla siebie znajdą także miłośnicy owoców morza - w tym celu wystarczy wybrać się do portu w Odessie.

ZOBACZ WIĘCEJ Podróże z Czwórką >>>


camper kamper las 1200 free
Kamperem przez świat. "Swoboda i niezależność"

Sprawdziliśmy też, co podaje się w czarnobylskiej stołówce. - Wizyta w takim miejscu to niezwykłe doświadczenie. Cała "zona" wokół elektrowni traktowana jest jako odrębne państwo, do którego dostać się można z ważnym paszportem. Grupa przedmiotów, które możemy mieć przy sobie jest bardzo wąska, podobnie jest z jedzeniem - mówił Martyna Matwiejuk. - Oczywiście wielu jest tam stalkerów, czyli osób, które dostały się tam w sposób nie do końca legalny - tych dobrych i złych. Ci dobrzy kochają to miejsce, starają się naprawiać tamtejsze sprzęty, przywożą przedmioty z "epoki", by urozmaicić ekspozycję, a ci źli - urządzają tam imprezy i niszczą budynki. Po kilku dniach większość z nich dzwoni na policję, by ich zatrzymać i odwieść na komendę w Kijowie, bo mandat jest dość niski - mówiła Martyna Matwiejuk. - Tamtejsza stołówka wciąż istnieje, a serwuje się tam barszcz, syrniki, ogromne porcje ziemniaków, a do tego m.in. kiszone ogórki - wyliczała. 

***

Tytuł audycji: "W poszukiwaniu umami"

Prowadzi: Martyna Matwiejuk

Data emisji: 03.07.2021

Godzina emisji: 09.15

kd

Czytaj także

Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 15:17
Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska - Gruzja. Za co siebie lubimy?

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 21:16
Gruzja to doskonały kierunek na wakacje. Z krajem, który kojarzy się z pięknymi widokami, słońcem, górami, wspaniałym jedzeniem i gościnnymi ludźmi, łączy nas nad wyraz wiele.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chile - kraj jak wstążka. Od pustyni po lodowce

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2021 11:05
Monika Trętowska w swojej książce "Chile. Dalej być nie może" zabiera nas w podróż po Chile, długaśnym kraju w Ameryce Południowej.
rozwiń zwiń