Cynamonowe bułeczki, Piza i festiwal w Żukowie. Zacznij z nami dzień

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2022 18:30
W wielu domach na całym świecie Boże Narodzenie pachnie cynamonem. Dlatego tuż przed Wigilią zaserwujemy Wam cinnamon rolls. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/CatchaSnap

Choć cinamonn rolls pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, można je spotkać w tradycji kulinarnej innych krajów. Szwedzi zajadają się bułeczkami cynamonowymi kanelbullar, które do złudzenia przypominają amerykański przysmak. Pojawiły się już ok. 1920 roku, a 30 lat później, kiedy w Szwecji spadła cena cukru, zyskały status potrawy narodowej. - To nieodłączny element szwedzkiej "fiki", czyli przerwy na kawę - tłumaczyła w Czwórce Zofia Jagiełło-Lindström, autorka książki "Radość gotowania po szwedzku". - Nie traktuje się ich jako deseru, tylko jako popołudniową przekąskę. Kanelbullar doczekały się także swojego święta. 9 października Szwedzi obchodzą Dzień Cynamonowej Bułki.

W kolejnej odsłonie cyklu "City Break" zabierzemy Was do Pizy, która zachwyca przede wszystkim nastrojem mniejszego włoskiego miasta. Życie płynie tam powoli, a ludzie są bardzo uprzejmi i gościnni. Jest tam także trochę międzynarodowo, bo to miasto studenckie. Każdy słyszał o krzywej wieży, ale Piza skrywa w sobie dużo więcej atrakcji, o których opowie Jeremi Angowski.

Po godz. 8.00 porozmawiamy o festiwalu "Metropolia jest Okey". Impreza po raz kolejny zwieńczy kulturalny rok na Pomorzu. W tym roku  organizatorzy kontynuują współpracę z ośrodkami kultury na Pomorzu: Ośrodek Kultury i Sportu w Żukowie, Centrum Kultury i Sportu w Pruszczu Gdańskim, Centrum Kultury w Tczewie. Festiwal odbędzie się 29 grudnia, a zagrają na nim zespól aERO oraz Marta Kruk.   

***

Na "Najlepszy dzień tygodnia" zapraszamy w piątek (23.12) o godz. 6.00. Audycję poprowadzi Marta Zinkiewicz.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże
Czytaj także

Papryka, słodkości i langosz - tak smakuje Budapeszt

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2021 15:29
W węgierskiej kuchni nie jest niskokalorycznie ani dietetycznie. Bo Węgrzy lubią głęboki tłuszcz i intensywne przyprawy. Na pewno można spodziewać się bogactwa świeżych warzyw - zwłaszcza odmian papryki. Są langosze, paprykarze i leczo, nie brakuje też słodkości. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Muminki, port i kamieniste plaże". Odwiedzamy Turku w Finlandii

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2022 08:37
Położone na zachodnim wybrzeżu Turku, oddalone zaledwie o dwie godziny drogi od Helsinek, jest najstarszym fińskim miastem. W tym mieście coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy aktywnego spędzania czasu, jak i fani Muminków. 
rozwiń zwiń