Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2021 19:10
- Pyszne jedzenie, piękne słońce i niezwykle przyjaźnie nastawieni mieszkańcy - to wszystko znajdziemy w północnej części Macedonii - opowiadała Martyna Matwiejuk, dziennikarka Czwórki.  
Pomnik Aleksandra Wielkiego w Skopje - symbol budowy tożsamości współczesnej Macedonii w nawiązaniu do starożytności
Pomnik Aleksandra Wielkiego w Skopje - symbol budowy tożsamości współczesnej Macedonii w nawiązaniu do starożytnościFoto: Shutterstock/John_Walker

shutterstock_1421761322 bieszczady 1200.jpg
Rumunia. Czy Drakula jadał mamałygę? Jak nie wabić niedźwiedzi?

Macedonia wielu kojarzy się ze starożytnością i potęgą Aleksandra Macedońskiego. - Tereny współczesnej Macedonii nie mają tak wiele wspólnego z ówczesnymi - opowiadała Martyna Matwiejuk, prowadząca audycję. - W 1991 roku, gdy nastąpił rozpad Jugosławii Macedończycy, poszukując podwalin swojej historii, nazwali swój kraj Republiką Macedonii. Wówczas skończyło się to konfliktem z Grecją, dopiero w 2019 roku kraj zyskał nową nazwę i dziś mówimy o Macedonii Północnej - opowiadała Martyna Matwiejuk.

Posłuchaj
15:22 czwórka umami macedonia 2021_07_17-09-11-35.mp3 Macedonia Północna - dlaczego warto odwiedzić ten kraj? (W poszukiwaniu umami/Czwórka) 

Tymczasem w stolicy kraju, czyli Skopje wciąż wiele jest pomników, i nazw ulic nawiązujących do starożytności. - Na tamtejszym bazarze możemy kupić wszystko - od żywności, przez podróbki torebek zagranicznych projektantów modowych, aż po żywe zwierzęta. To dobra kontra do wybetonowanego miasta - opowiadała gospodyni audycji. Wielki bazar w Skopje, sportretowany został m.in. w głośnym filmie dokumentalnym "Kraina miodu". - Tamtejszy miód znany jest ze swoich właściwości leczniczych, dlatego osiąga zawrotne ceny na macedońskie standardy - mówiła dziennikarka. 

shutterstock_293421047 botwina barszcz chlodnik wiosna 1200.jpg
Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę

Sprawdź także:

Jak podkreślała Martyna Matwiejuk, Macedonia jest "po prostu przepyszna". - Macedończycy uwielbiają grillowane mięso, najlepiej czerwone, a do tego produkty mączne smażone w głębokim oleju - tłumaczyła prowadząca program. - Mają też małe piekarenki, które przez całą dobę wypiekają przepyszne "burki". To pieczywo, nadziewane. Macedończycy popijają burki jogurtem. Dania główne to produkty grillowane. - tak jest na całych Bałkanach - mówiła Martyna Matwiejuk. - To region, w którym nie wykorzystuje się wspaniałych surowych warzyw, które tam - w tym wspaniałym gorącym słońcu - rosną - tłumaczyła. - Tu najpopularniejszą sałatką jest tzw. "szopska", czyli ogórek z pomidorem, okraszony serem.

Posłuchaj także:


Skopje - stolica Macedonii Północnej Skopje - stolica Macedonii Północnej

W programie zatrzymaliśmy się m.in. nad jeziorem Ochrydzkim, uznawanym za najstarszy zbiornik wodny Europy. Krąży wiele legend o mieszkających w nim zwierzętach. Jednym z nich - wcale nie takim strasznym, choć owianym wieloma legendami, jest pstrąg ochrydzki - gatunek endemiczny występujący tylko tam.  

***

Tytuł audycji: "W poszukiwaniu umami"

Prowadzi: Martyna Matwiejuk

Data emisji: 17.07.2021

Godzina emisji: 09.09

kd

Czytaj także

Liban - góry, morze, dobre jedzenie i mili ludzie

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2015 10:00
Szczyci się najlepszą kuchnią na Bliskim Wschodzie i jest jedynym arabskim krajem, który nie ma pustyni. Do Libanu zaprasza Nidal Bou Habib, który się tam wychował.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne podróże. Z barszczem, warenikami i syrnikami przez Ukrainę

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2021 14:34
"Nie ma barszczu, nie ma jedzenia", mówi jedno z ukraińskich przysłów. W Czwórce odwiedzamy więc tamtejsze legendarne restauracje i lokalne, klimatyczne knajpki, by skosztować tradycyjnych przysmaków.
rozwiń zwiń