Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 13:00
Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku.
Audio
  • Malka Kafka o książce "God Food" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay/kko

jedzenie bloger zdjecie aparat 1200.jpg
Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać

Choć zawiera przepisy, nie jest typową książką kucharską. - To książka o moim życiu. Opowiadania ilustrujące przepisy, które w niej zawarłam, są oparte na moich doświadczeniach. Mówią o tym, co naprawdę przeżyłam - mówiła autorka Malka Kafka, restauratorka, założycielka restauracji Tel Aviv Food&Wine. 

Już od pierwszych stron możemy zauważyć, że konstrukcja wydania różni się od tego, z czym do tej pory mogliśmy się zetknąć na kulinarnym rynku wydawniczym - Piszę w taki sposób, w jaki gotuję. Pierwszy rozdział składa się na elementy, które powinny znaleźć się w kuchni, żeby dobrze funkcjonowała. Dopiero wtedy przechodzę do składników i metody przygotowania swoich potraw - zdradzała na antenie Czwórki. 

Jak smakuje idealny babaganusz? Co, zdaniem autorki "God Food" jest kluczem do przygotowania idealnej potrawy? Dlaczego nie warto eksperymentować z ilością przypraw i czy istnieje przepis na... mleko? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Malka Kafka (założycielka restauracji Tel Aviv Food&Wine, autorka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki")

Data emisji: 15.02.2018

Godzina emisji: 8.15

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Nowa Jadłonomia" - wegańska kuchnia całego świata

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2017 09:06
"Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Maciej Blatkiewicz. Trendy w polskiej gastronomii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 14:22
Na co dzień odwiedza restauracje, kawiarnie i opowiada o tym, co go w nich spotkało, lubi kuchnię azjatycką i dobre mięso, swego czasu przygotował ranking najlepszych burgerowni w Poznaniu. Maciej Blatkiewicz opowiadał w Czwórce m.in. o kulinarnych trendach w polskich resatauracjach jeszcze w tym roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Zapach świąt" - przepisy i DIY blogerów kulinarnych

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2017 19:00
Jeszcze kilka lat temu, aby dotrzeć do czytelnika, wielu autorów publikowało swojej przepisy w internecie. Obecnie możemy zauważyć odwrotny trend. Coraz więcej popularnych blogerów kulinarnych wydaje indywidualne lub zbiorowe książki kucharskie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warszawski Śledzik Wielokulturowy - różnorodność najbardziej widoczna jest na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 12:23
- W Warszawie obok nas żyje wiele narodowości i ma to swoje przełożenie na kuchnię. Chcemy pokazać świąteczne potrawy w wielokulturowym, międzynarodowym ujęciu - mówił Mateusz Kaczyński z bloga "Pańska Skórka", współorganizator Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Monika Walecka i jej pachnąca chlebem rewolucja. Z San Francisco do Polski

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2018 18:00
- Mam naturę poszukiwacza. Moja przygoda z wypiekaniem chleba rozpoczęła się od postawienia pytania: dlaczego chleb, który wypiekam samodzielnie, jest tak różny od tego, który kupuję w piekarni, choć korzystam z tych samych składników - mówiła Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl.
rozwiń zwiń