Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 11:19
Swojego bloga prowadzi od niespełna roku. O materiałach, jakie na nim zamieszcza mówi: "zbiór hedonistycznych, bardzo rozkosznych, ale też zdrowych i lekkich przepisów kulinarnych". Jako pierwszy w historii magazynu Saveaur zdobył dwie statuetki za najlepsze zdjęcie kulinarne.
Audio
  • Bloger Michał Korkosz o pasji do fotografii kulinarnej i gotowania (Pierwsze Słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Family Business

Wchodząc na bloga kulinarnego rozkoszny.pl można odnieść wrażenie, że jest tworzony bardzo profesjonalnie, a zamieszczone tam przepisy są skierowane do osób, które mają już pewne doświadczenie w kuchni. Michał Korkosz przekonywał, że jest inaczej - Ludzie myślą, że prezentowane przeze mnie propozycje są bardzo trudne. Tymczasem, po wczytaniu się w przepis okazuje się, że większość z nich jest naprawdę prosta - opowiadał.

W tym roku zdobył aż dwie statuetki w konkursie Saveur Blog Awards '17 w kategorii "zdjęcie kulinarne". To pierwszy podwójny zdobywca w historii tego konkursu. Jak początkującemu blogerowi z Rzeszowa udało się zdobyć międzynarodowy rozgłos? Od czego zaczęła się jego przygoda z fotografią i gotowaniem? - Najpierw gotowałem, dopiero później powstał blog. Z biegiem czasu stwierdziłem, że fotografia jest bardzo istotna przy prezentacji przepisów kulinarnych - wyjaśniał.

Czy robienia "dobrych zdjęć jedzenia" można się nauczyć? Bloger przyznaje, że gotowanie i fotografia muszą być pasją - To się po prostu czuje. To nie jest tak, że mam wytyczne jak to zdjęcie powinno wyglądać. Tym fotografia kulinarna moim zdaniem różni się od reszty - fotografię kulinarną trzeba czuć. Trzeba kochać jedzenie i wiedzieć jak wydobyć smak, jak sprawić, że składnik jest widoczny i że na sam widok jest się głodnym.

Michał Korkosz Jeśli twój instagram jest zdominowany przez zdjęcia jedzenia i oglądasz je codziennie, to z biegiem czasu będziesz wiedział jak powinno wyglądać idealne zdjęcie kulinarne 

Skąd wzięła się pasja blogera do gotowania i fotografii kulinarnej? Jak powinno wyglądać doskonałe zdjęcia kulinarne? Tego dowiecie się z nagrania audycji.

Michał Korkosz bloger, fotograf, zwycięzca dwóch statuetek w konkursie Saveur Blog Awards '17 Michał Korkosz bloger, fotograf, zdobywca dwóch statuetek w konkursie Saveur Blog Awards '17

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Michał Korkosz bloger kulinarny, fotograf, zdobywca dwóch statuetek w konkursie Saveur Blog Awards '17

Data emisji: 18.10.2017

Godzina emisji: 8.14

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Paweł Opydo ratuje świat przed złą literaturą

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2017 11:00
- Dobrze jest mieć świadomość, że nawet nasze ulubione książki nie zawsze są idealne. Jestem wielkim fanem "Harry'ego Pottera", a nie przeszkodziło mi to doszukać się w nim niekonsekwencji i błędów logicznych - mówi Paweł Opydo, autor kanału "Złe książki".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od bloga do książki. Jak pisać o zjawiskach z sieci?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2017 11:44
- Cykl życia tekstu w internecie to mniej więcej jeden dzień, a ja popełniłem kilka fajnych i nie chciałem, żeby się zakopały - wyznaje w Czwórce bloger PigOut - Głodny, Zły i Brzydki, który ostatnio wydał książkę "Świnia ryje w sieci, czyli z pamiętnika hejtera". 
rozwiń zwiń