Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2020 11:37
Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. 
zdj. il.
zdj. il.Foto: Shutterstock.com/Northerner
Tonkatsu THITIKORN MANEEPRAO shutterstock 1200.jpg
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Posłuchaj
15:09 czwórka nie na żarty 19.09.2020.mp3 Jak smakuje Burger Juicy Lucy opowiada szef kuchni Mateusz Windys (Nie na-żarty/Czwórka)

 - Najlepiej jest przygotować sobie koszyczek z mięsa tzn. wyłożyć płaski plaster mięsa, którego chcemy użyć. Klasycznie jest to wołowina - w proporcji 80 do 20, czyste mięso - tłuszcz - mówi Mateusz Windys, szef kuchni w "Bydło i Powidło". - Plaster wypełniamy serem i dodatkami. Następnie przygotowujemy drugi plasterek, którym zaklejamy tego burgera.Moim osobistym sekretem jest to, żeby burgera włożyć do lodówki i odpowiednio schłodzić. Sprawić, żeby ser, który jest w środku był bardzo mocno schłodzony. Dzięki temu, gdy burgera włożymy na grilla pierwsza warstwa mięsa zacznie się smażyć, a ser nie bezie się od razu rozpuszczał. Dzięki temu ser stopniowo rozpuści się w każdym miejscu, a mięso będzie równomiernie wysmażone - dodaje. 

Smażyć burgera możemy też na patelni. Gość Czwórki podkreśla, że najpierw należy mięso "zamknąć" - czyli ustawić temperaturę na tzw. ogień piekielny. Następnie możemy przejść do etapu drugiego, czyli rozpuszczania sera. Możemy to zrobić dwojako - zmniejszyć temperaturę na patelni i pozwalać mu powoli dochodzić, lub ustawić piekarnik na 180 stopni i wsadzić tam burgera na 10 minut. Czyli smażenie zajmie nam około 13-15 minut. 


shutterstock Alexander Prokopenko bibimbap 1200.jpg
Bibimbap - danie, które czyści lodówkę

Ser, który odkryjemy w Juicy Lucy będzie roztopiony, bardzo gorący. - Pierwsze, co czujemy to jednak mięso, dobrze przyprawione, przysmażone, chrupiące - opowiada szef kuchni. - Następnie ser, płynący daje poczucie soczystości. Jest tu też sałata, pomidor, czuć aksamitność majonezu, który polecam zrobić samemu, i bułka - wymienia. 

Prosto z Minneapolis

Juicy Lucy pochodzi z Minnesoty. Jednak jej rodowód nie jest jednoznaczny. Do wymyślenia burgera przyznaje się wielu. Najsłynniejsze są dwa bary, Matt's bar. 

- Ja o Juicy Lucy dowiedziałem się od Amerykanina z Houston, którego spotkałem na festiwalu w Mongolii. On mi powiedział, że muszę tego spróbować - wspomina gość Mateusza Kulika. - Wcześniej nie słyszałem o tym burgerze, mimo kilku wizyt w USA - dodaje.  


placki kimchi 1200.jpg
Inessa Kim poleca placki z kimchi

W Juicy Lucy ser nie ma w ogóle styczności z bułką, tylko z mięsem, co daje głębie smaku. - Ser nie jest zapiekany, ma inną strukturę - rozlewającą się, cieknącą. To daje taki efekt wulkanu, którego "lawa" wypływa gdy nadgryzamy burgera - opisuje Mateusz Windys. - Dobrze do tego sera dodać pewne dodatki. 

W Stanach można spotkać Juicy Lucy w różnych kombinacjach np. z serem pleśniowym czy z dodatkiem papryczek jalapenio. - Ja używałem np. polskiego, długodojrzewającego sera koziego z dodatkiem naszych firmowych powideł - zdrada gość Czwórki. - Ser był kremowy, choć nie rozpływał się jak miększe sery - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Mateusz Windys (szef kuchni w "Bydło i powidło")

Data emisji: 19.09.2020

Godzina emisji: 17.15

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń