Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
Jambalaya
JambalayaFoto: Shutterstock.com/Brent Hofacker

Tonkatsu THITIKORN MANEEPRAO shutterstock 1200.jpg
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Aligatory, bagna, i fantastyczna kuchnia - to znaki rozpoznawcze tego stanu. Jednym z nich jest też jambalaya, pyszne danie jednogarnkowe. 

Posłuchaj
16:02 2020_09_12_CZWÓRKA_NNŻ_jambalaya.mp3 Jakub Steuermark opowiada, jak przygotować różne rodzaje jambalayi (Nie na-żarty/Czwórka) 

Jak przekonywał gość Czwórki kuchnię Nowego Orleanu podzielić można na dwie części: tę "arystokratyczną" i tę "bardziej chłopską". Jambalaya jest "gdzieś pomiędzy". - Dla mnie to smak zbudowany na ryżu, który jest też nieodłącznym składnikiem kuchni kreolskiej, z Karaibów, czy Luizjany - mówił ekspert. - Natomiast samą bazę buduje się na trzech podsmażanych, podstawowych warzywach: cebuli, selerze i marchwi - tłumaczył. - Zamiast marchwi w naszym przypadku czynnikiem słodzącym będzie jednak czerwona papryka.

shutterstock Alexander Prokopenko bibimbap 1200.jpg
Bibimbap - danie, które czyści lodówkę

Zobacz także:

Cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy drobno, dołączamy do tego czosnek. - Dodając przeróżne mięso. Niegdyś dodawało się takie, jakie akurat kupiono na targu - mówił Jakub Steuermark. Potem, jak tłumaczy szef kuchni, zaczynamy budowanie smaku. - To prawdziwa mieszanka. Jest tu sporo kuminu, kolendry, czyli naleciałości indyjskich. Ale jest też oregano i tymianek, czyli nuta francuska - tłumaczył. - Do tego dodajemy ryż, który chłonie smak. Przygotowanie tego posiłku zajmuje godzinę.

Czytaj także:


placki kimchi 1200.jpg
Inessa Kim poleca placki z kimchi

Jak tłumaczył, jambalaya smakować może bardzo różnorodnie. - Jednym z klasycznych smaków tego dania jest kiełbasa wieprzowa, lub włoska, mocno przyprawiana. Może też być to mięso neutralne, jak kurczak, albo rzadkie, na przykład żółwia, nutrii czy aligatora. Możemy też dodawać skorupiaki, czy inne owoce morza - wymieniał ekspert. Do tej potrawy można dodawać także... pomidory. - Pierwotnie w jambalayi było to, co można było zdobyć, upolować: czyli mięso, ryż, woda, do tego przyprawy. Potem przyszedł czas na jambalayę nowoorleańską, czyli wersję bardziej "wypasioną". Tu można pozwolić sobie na więcej, m.in. na pomidory. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Jakub Steuermark (szef kuchni)

Data emisji: 12.09.2020

Godzina emisji: 17.15

kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2020 12:00
Wybory kulinarne Polaków, przez ostatnie lata, bardzo się zmieniły. Polacy stali się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wystartowała kampania przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2020 13:16
Jedna trzecia całej, wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem.
rozwiń zwiń