Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2021 09:50
Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata.
Pastis de nata
Pastéis de nataFoto: Sabino Parente / Shutterstock.com

Posłuchaj
16:17 CZWÓRKA Nie na zarty - portugalia 19.06.2021.mp3 Pastéis de nata - przysmak z Portugalii, który możesz zrobić w domu (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Zobacz
croissant  chaud pain 1200.jpg
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Zakonnicy w XIX wieku sprzedali przepis portugalskiemu biznesmenowi z Brazylii, Domingosowi Rafaelowi Alvaresowi, którego rodzina do dziś jest w posiadaniu oryginalnej receptury, która podobnie jak nazwa Pastéis de Belém, jest opatentowana. - Przepis jest schowany w tzw. "sekternym miejscu" i zna go zaledwie kilka osób - wyjaśnia bloger i podróżnik Janusz Stanisław Andrasz. - Chodzi oczywiście o pieniądze, bo oryginalne Pastéis de Belém są niezwykle popularnie i sprzedają się w ogromnych ilościach.

Posłuchaj także:

Zobacz
shutterstock ciasto pieczenie dzieci 1200.jpg
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka

Pastéis de nata wyglądają jak mini-tarty z masą budyniową. Zna je każdy, kto odwiedził Portugalię. Ciasteczka serwuje się w kawiarniach, można je też kupić w marketach. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale sam proces jest dość złożony. - Skład pastéis jest prosty: ciasto francuskie, krem budyniowy, żółtka i syrop cukrowy, ale diabeł tkwi w szczegółach - mówi bloger. - Po upieczeniu "zawodowe" ciastka mają czarne plamki. Co wcale nie oznacza, że się przypaliły. Te plamki to nic innego, jak skarmelizowany cukier. 

The Only Truly Original Pastéis de Nata | Pastéis de Belém From Lisbon, Portugal / DW Food

Zobacz
portugalia 1200.jpg
Portugalski - szósty język świata, choć wcale niełatwy

Portugalskie pastéis de nata różnią się od brytyjskiego muffina i polskiej babeczki. - Muffin i babeczka zrobione są z jednolitego ciasta, do którego na końcu ewentualnie możemy dodać budyń. Pastéis to ciasto francuskie w całości wypełnione budyniową masą - podkreśla Janusz Stanisław Andrasz. - Jeśli chodzi o sposób podania, nieodłącznym elementem pastéis jest czarna kawa, ewentualnie herbata - dodaje.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Janusz Stanisław Andrasz (blog Luzomania.pl)

Data emisji: 19.06.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 09:20
To najpopularniejszy niemiecki fast food, znajdziemy go zarówno na ulicznych straganach, jak i w menu eleganckich restauracji. Jak we własnej kuchni przygotować legendarne berlińskie kiełbaski?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2021 10:50
Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku".
rozwiń zwiń