Italian beef sandwich. Smak, który zapamiętasz na długo

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2021 13:00
Nie wygląda, za to pysznie smakuje. Podpowiadamy, jak zrobić Italian beef sandwich - długą kanapkę rodem z amerykańskiego Chicago, wypełnioną smakami "nie z tej Ziemi", w wersji na ostro albo na słodko.
Italian beef sandwich
Italian beef sandwichFoto: Brent Hofacker/Shutterstock.com

burger weganizm wegetarianizm warzywa kuchania jedzenie 1200.jpg
Sloppy Joe. "Niechlujna" kanapka do zabawy

Italian beef sandwich to po prostu bułka napchana bardzo wilgotnym mięsem i namoczona sosem, która po zawinięciu w papier robi się płaska, ugnieciona. Jak przekonywał Kuba Steuermark, przepis na Italian beef sandwich jest bardzo prosty, bo to maksymalnie pięć składników. 

Posłuchaj
19:33 2021_02_20-17-15-13.mp3 Italian beef sandwich - jak przygotować ten amerykański przysmak, radzi Kuba Steuermark (Nie na-żarty/Czwórka) 

- Najważniejsze w tej kanapce jest mięso, czyli dobrej jakości wołowina, pocięta w plasterki - mówił ekspert. - Kanapkę przygotowujemy z dobrej jakości, długiej bułki typu "paluch", dodajemy także ser a la "odleżała mozarella", wywar powstały z gotowanej wołowiny i piklowana ostra zielona papryczka chili w zalewie - wyliczał Kuba Steuermark. - Sam przygotowując moją kanapkę stawiałem przede wszystkim na świetnego dostawcę mięsa. 

To bardzo mięsna kanapka, której magia polega na doskonałej jakości składników i długim czasie przygotowania Kuba Steuermark

Jak opowiadał, mięso nacieramy przyprawami, które - wbrew pozorom - nie są wcale super pikantne. - To sól, pieprz, oregano, czasem świeże, czasem suszone. Do tego liście laurowe. Całość zalewamy odrobiną wody i ustawiamy na kilka - nawet osiem - godzin w specjalnym garnku do długiego warzenia, gotowania mięsa - wyliczał gość Czwórki. - Po tym czasie zlewamy wywar, który nam się wytworzy, a mięso studzimy koimy w cienkie plastry i wkładamy do bułek, nasączonych uprzednio naszym wywarem. Dodajemy pozostałe składniki, czyli papryczki, ser - wyliczał ekspert. - I delektujemy się wyśmienitym smakiem. 

Posłuchaj także:


kotlet wegetarianizm 1200.jpg
Wegedyski zamiast wegeburgerów. Bezmięsne produkty o mięsnych nazwach

Historia tej kanapki zaczyna się w Chicago, w latach 30. XX wieku - we włoskiej restauracji Al’s#1, w której Al Ferrari wraz z siostrą Frances i szwagrem Chrisem opracowali własny przepis na oryginalną włoską kanapkę z wołowiną. Aby w pełni wykorzystać to, co mieli, Chris i Al pokroili mięso bardzo cienko i położyli na grubych plastrach świeżego włoskiego chleba. Kanapki sprzedawali na lokalnym stoisku z jedzeniem, a także dostarczali je lokalnym firmom. Lata minęły, a Italian beef sandwich ma ciągle ten sam smak.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Kuba Steuermark (szef kuchni)

Data emisji: 20.021.2021

Godzina emisji: 17.16

kd

Czytaj także

Ulubione lody Bidena i burgery Obamy - co jedzą prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2021 11:13
Zwyczaje kulinarne mieszkańców amerykańskiego Białego Domu są przeróżne. Joe Biden ma swój ulubiony smak lodów, Barack Obama wybrał się na kolację z mistrzem kulinarnym Anthonym Bourdainem, ale prawdziwą foodie była Jackie Kennedy. To ona zaprosiła po raz pierwszy do posiadłości francuskiego szefa kuchni. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sfermentowane warzywa czy tortilla - co będą jeść kosmonauci?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2021 13:13
Jedzenie w kosmosie to jedno z największych wyzwań, z którymi mierzyć się muszą organizatorzy i uczestnicy wypraw w kosmos. Niegdyś w podróże pozaziemskie zabierało się po prostu tubki z żywnością, dziś szuka się innych rozwiązań i smaków.
rozwiń zwiń