X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"EKOiści". Jak nie marnować żywności?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 13:52
- Jestem ambasadorką hasła, że najlepiej jest "gotować ze światła w lodówce". Bo najbardziej kreatywne potrawy wychodzą tylko z dwóch składników - mówiła Sylwia Majcher. O tym, jak świadomie minimalizować produkcję śmieci, jak planować zakupy i nie marnować żywności - rozmawialiśmy w pierwszej odsłonie "EKOistów". 
Audio
EKOiści. Jak nie marnować żywności?
Foto: Glow Images/East News

ekoiści grafika 1200.jpg
"EKOiści" - Czwórka promuje ekologiczny tryb życia

- Jeszcze kilka lat temu sama nie zdawałam sobie sprawy z tego, że mam za dużo jedzenia, i że je marnuję - wspominała swój pierwszy kontakt z kuchnią "zero waste" Sylwia Majcher. - Okazało się, że planowanie zakupów jest dużym ułatwieniem: zaczęłam mieć więcej czasu i pieniędzy, przestałam kupować to, na co akurat mam ochotę, a zaczęłam to, czego naprawdę potrzebuję. Przez lata uczyłam się takiego świadomego gospodarowania, i dzięki temu wiem, że dużo bardziej ciekawe i inspirujące dania można wyczarować, gdy w lodówce nie ma wszystkiego. Dziś wiem, że hasło "najlepiej gotować ze światła w lodówce" się sprawdza.

ZOBACZ TAKŻE Audycja "Ratujemy świat" w Czwórce >>>

Mam na lodówce kartkę, na której notuję, czego potrzebuję. Są to rzeczy, które mi się kończą - na tej podstawie robię listę zakupów. I kupuję tylko to, co na niej jest Sylwia Majcher

Jak wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności aż 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Jak mądrze kupować, oszczędzać żywność, nie ulegać promocjom? I dlaczego na zakupy warto chodzić pieszo, a dużą część produktów - mrozić? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Ekoiści

Prowadzi: Karina Terzoni

Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po Polsku")

Data emisji: 8.11.2019

Godzina emisji: 14.18

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kolejny market bez plastiku. Sposób by zmiejszyć ślad węglowy

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2018 11:09
Jeden z brytyjskich supermarketów otworzył strefę bez plastiku. To drugi na świecie, po holenderskiej spółce, sklep wielkopowierzchniowy, który dba o środowisko. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Przejrzałe, zwiędłe i tak, je zjem

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2019 13:00
Marnowanie żywności stanowi ogromny społeczny problem. Jak z tym walczyć podpowiada w swojej książce Jagna Niedzielska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smart shopping. Zdrowe zakupy bez czytania etykiet

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 16:50
- Najlepiej jest kupować żywność niskoprzetworzoną. Zwykłe płatki owsiane raczej nie zaskoczą nas zawartością. Po prostu są płatkami. Ale już jogurt z płatkami może mieć bardzo niezdrowy skład - wyjaśnia Anna Makowska, autorka książki "Smart shopping. Kupuj świadomie! Żyj zdrowiej!".
rozwiń zwiń