Polskie Radio Dzieciom

Grochówka

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2019 16:01
Co jadali żołnierze polscy w czasach zaborów, II wojny światowej i na misjach pokojowych? Skąd wzięła się wojskowa grochówka? Odpowiedzi na te i inne pytania będzie można znaleźć własnie w naszej kulinarnej audycji.
Audio
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjne Foto: shutterstock.com

Goście audycji: Iwona Dwojewska - zastępca Dyrektora Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej, redaktor prowadzący przy książce "Kotły i menażki – żołnierskie smaki dawniej i dziś" oraz dr Anna Pastorek, współautorka książki.

Zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 10.11.2019

Godzina emisji: 15:00

"Zapraszamy do stołu" w każdą niedzielę o godz. 15:00

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre.


Zobacz także
Czytaj także

Sernik dyniowy

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2019 16:01
Przepis na pyszny sernik z pieczonej dyni, na spodzie z ciastek, a dla chętnych z polewą z białej czekolady...
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marmolada dyniowo-pomarańczowa

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 16:01
Jest bardzo, bardzo słodka. Można wykorzystywać np. do ciast lub na kanapki z białym serem..
rozwiń zwiń
Czytaj także

Konfitura ze skórki arbuza

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2019 16:01
Potrzebna będzie skórka arbuza i ..cukier. To wszystko. Gotową konfiturę można wykorzystać do np. do dressingu, tarty lub rożków ze szpinakiem i serem.
rozwiń zwiń