Nauka

ARCHEOLOGIA: Wiedzieli co dobre

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2007 09:12
Czekoladopodobne napoje warzono w Ameryce Środkowej dawniej, niż sądzono do tej pory

 

O 500 lat wstecz przesunął się okres, kiedy dawni mieszkańcy Ameryki Środkowej zaczęli popijać drinki wytworzone z ziaren, a być może także i owoców kakao. Swoje wnioski archeolodzy sformułowali na podstawie znalezisk z Puerto Escondido w obecnym północnym Hondurasie, a pomogli im w tym chemicy. Badaniom poddano resztki starych naczyń datowanych na co najmniej 1000 l pne, a ściślej - ślady substancji jakie w tych naczyniach przechowywano. Okazało się, że jest tam związek o nazwie teobromina, charakterystyczny dla kakao alkaloid, przyczyniający się do gorzkiego smaku ziaren. Prawdopodobnie z kakaowej pulpy, której pozwalano sfermentować, wytwarzano rodzaj piwa, lub chichy, mogły to być także napary. W każdym razie tam – i tak dawno – powstały korzenie dzisiejszego „przemysłu czekoladowego”. Warto przypomnieć, że pierwsze ziarna kakaowców trafiły z Ameryki do Europy po hiszpańskich podbojach w XVI w.


 

 

Źródło: PhysOrg 


 

Czytaj także

Potęga Trepczy

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2008 15:02
Poznaj tajemnice niezwykle bogatego średniowiecznego grodu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Człowiek i Nauka: Ptolemais

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2008 13:23
Zaprasza Katarzyna Kobylecka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Praprzodek człowieka, odkryty w jaskini w Afryce

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2010 21:07
Naukowcy odkryli szczątki kolejnego, nieznanego praprzodka człowieka. Australopithecus sediba został znaleziony w jaskini, na terenie Republiki Południowej Afryki. Opis nowo odkrytego gaunku zamieszcza tygodnik "Science".
rozwiń zwiń