Nauka

Orzechy włoskie najzdrowsze

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2011 08:00
Zawierają więcej przeciwutleniaczy i mają lepsze właściwości zdrowotne niż jakiekolwiek inne orzechy – informują naukowcy.

Jak wynika z analizy doktora Joe Vinsona, orzechy włoskie przewyższają wszystkich krewniaków - orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce czy pistacje. Garstka orzechów włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów.

Jak zauważa Vinson, orzechy włoskie są wciąż zbyt rzadko spożywane, tymczasem występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Nie ma w nich natomiast mogących sprawiać problemy substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego.

Jak wynika z badań dietetyków regularne spożywanie małych ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II i wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to 7 orzechów.

(ew/pap)

Czytaj także

Czaszka to dziadek do orzechów

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2009 12:34
Czaszki dawnych ludzi kształtowane były poprzez adaptacje do pożywienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Orzechy z larwami mogły trafić do bakalii

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2010 12:32
Celnicy z grupy mobilnej w Krośnie przejęli przemyt sześciu ton zepsutych orzechów włoskich. Większość była spleśniała, a w części były żywe larwy owadów. Termin ich przydatności do spożycia minął w 2007 r. Orzechy miały trafić do firmy zajmującej się rozprowadzaniem bakalii. Osoba, która je kupiła, twierdzi, że były przeznaczone na paszę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Orzechy i len na stres

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2010 10:15
Stresujesz się? Wprowadź do diety orzechy i olej lniany.
rozwiń zwiń