Redakcja Polska

Polska wśród unijnych liderów. Jesteśmy jednym z głównych producentów truskawek

23.06.2025 11:20
Według najnowszego raportu przygotowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, nasz kraj jest drugim największym producentem truskawek w Unii Europejskiej. 
Trwa sezon na truskawki, Polska wśród liderów eksportu.
Trwa sezon na truskawki, Polska wśród liderów eksportu.Shutterstock

W 2024 roku w Polsce zebrano 159 tys. ton truskawek z powierzchni blisko 29 tys. ha, co stanowi 40 proc. całkowitej powierzchni upraw truskawek w UE. Choć zbiory były o 12 proc. niższe niż w roku poprzednim, Polska utrzymała pozycję lidera w powierzchni upraw i eksportu mrożonych truskawek.

Aż 50% krajowej produkcji trafia na eksport – przeważnie w postaci mrożonej. Główne kierunki eksportowe to Niemcy, Francja i Niderlandy. Co istotne, mimo spadku ilości eksportowanych owoców, wartość eksportu wzrosła do 143 mln EUR, z czego 81 proc. przypadło na truskawki mrożone.

Truskawkowym zagłębiem jest... Mazowsze

Największe plantacje znajdują się w województwie mazowieckim, które odpowiada za ponad 54 proc. krajowej produkcji. Duże znaczenie mają również województwa: lubelskie, łódzkie i świętokrzyskie, razem generując łącznie blisko 80 proc. zbiorów w Polsce. Produkcja truskawek prowadzona jest przede wszystkim w mniejszych gospodarstwach rodzinnych, gospodarujących na plantacjach o powierzchni od 1 do 10 ha.

Polska może pochwalić się również produktami regionalnymi. Na liście Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE znajduje się m.in. Truskawka kaszubska - produkt tradycyjny województwa pomorskiego. Słynie z wyjątkowej słodyczy dzięki specyficznemu mikroklimatowi regionu. Na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW znalazły się również: Truskawka z gminy Puławy, Truskawka zwoleńska, Truskawka buska faworytka i Truskawka bielińska.

Poza doskonałym smakiem, truskawki są cennym źródłem składników bioaktywnych. Zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających – polifenoli (w tym antocyjanów) oraz witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B. Spożywanie truskawek dostarcza organizmowi sód, potas, wapń i fosfor. Zawierają także błonnik pokarmowy i stanowią źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, przy niewielkiej wartości energetycznej. Ich regularne spożywanie wspomaga odporność i może działać przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

KOWR/pg

Zobacz więcej na temat: truskawki zdrowie rolnictwo

Polska ma najmniejsze zasoby wody w Europie

17.06.2025 10:19
Polska ma najmniejsze zasoby wody w Europie - alarmują eksperci. W Dniu Walki z Pustynnieniem i Suszą przypominają, że zasoby wody na jednego mieszkańca są w Polsce trzy razy niższe niż średnia europejska. Wynosi ona 4236 metra sześciennego, w Polsce jest to 1600 metrów sześciennych na osobę.

Pływający terminal gazowy w Gdańsku zasilony środkami z KPO

18.06.2025 15:49
Gaz-System podpisał z Bankiem Gospodarstwa Krajowego umowę na preferencyjną pożyczkę w kwocie 2 miliardów 200 milionów złotych, która ma być przeznaczona na budowę pływającego gazoportu w Zatoce Gdańskiej.

Polska wśród najtańszych krajów UE pod względem kosztów życia w 2024 roku

20.06.2025 10:13
Polska znalazła się wśród trzech najtańszych krajów UE biorąc pod uwagę wydatki gospodarstw domowych w 2024 roku - wynika z obliczeń Eurostatu.