X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2018 12:38
- Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki.
Audio
  • Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay/Creative Commons/mynorbejarano

kucharz kuchnia 1200x660.jpg
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?

Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata była zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda, który ma być poświęcony pizzy właśnie.

- Myhrvold to człowiek niezwykły. Naukowiec, który założył firmę wykupioną przez Billa Gatesa, znudzony pracą na posadzie dyrektora do spraw rozwoju technicznego Microsoftu, zaczął bardzo intensywnie interesować się kuchnią. Chciał nawet zostać zawodowym kucharzem - powiedział Grzegorz Łucki przypominając postać twórcy legendarnej pozycji wydawniczej. 

Jak doszło do jej powstania? Nauka sztuki kulinarnej, szczególnie francuskiej, bardzo rozczarowała Nathana Myhrvolda. - Pewnie dlatego, że w kuchni robi się mnóstwo rzeczy nie zadając pytania, dlaczego coś się robi tak, a nie inaczej. On postanowił to zmienić i tak zaczęła powstawać "Modernist cuisine" - zauważył gość audycji.

Jak powinno się piec pizzę? Jakie cechy powinna posiadać pizza neapolitańska? Dlaczego do jej pieczenia trzeba koniecznie używać stalowej blachy o ściśle określonej grubości? Czym są kondukcja, konwekcja i radiacja? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki (znawca dzieła Nathana Myhrvolda)

Data emisji: 21.04.2018

Godzina emisji: 12.00

mko/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 18:24
- Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie"

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2018 15:00
- Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej.
rozwiń zwiń