Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2017 16:47
Punktem wyjścia do Dwójkowej rozmowy na temat kontrowersyjnych, przynajmniej dla niektórych, kulinarnych połączeń było wspomnienie zmarłego niedawno Sama Panopoulosa, wynalazcy pizzy hawajskiej.
Audio
  • Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Pavel Cheskidov /Shutterstock.com

- Ciekawe, że ta kariera pizzy z ananasem nie zaczęła się nad Wisłą, a w Kanadzie, choć Sam Panopoulos był imigrantem - zastanawiał się Przemysław Bociąga, zwracając uwagę (wraz z prowadzącym audycję Łukaszem Modelskim), że połączenie mięsa i owocu jest bliskie polskiemu smakowi.

W rozmowie nie zabrakło przywołania innych dań z "kuchni drastycznej": schabowego z owocami z puszki (synonimu luksusu w Polsce lat 90.) czy makaronu z dżemem (przykładu na tzw. biedadanie, wykorzystujące, czasem rozpaczliwie, dostępne składniki). Była też mowa o tych kulinarnych pomysłach, które u obcokrajowców mogłyby wzbudzić dalekie od pozytywnych reakcje…

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Przemysław Bociąga (dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 17.06.2017

Godzina emisji: 10.00

jp/zi


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak urządzać ogródki restauracyjne?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2017 14:00
Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2017 14:00
– Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Piwo i polityka u Jaroslava Haška

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2017 10:00
"Piwo nigdy nie zrobi człowieka tak dojrzałym politycznie, jak wino" - pisał w swojej książce "Historia Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)" czeski klasyk. O alkoholu, który jest jednym z głównych wątków tego zbioru anegdot, rozmawialiśmy ze Zbigniewem Kmieciem - kucharzem, obieżyświatem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2017 12:40
- Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji".
rozwiń zwiń