"Wino to była i jest sprawa polska"

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2018 18:37
- Na początku XIX wieku, a zwłaszcza w tzw. Królestwie Polskim, powstał projekt rządowy reaktywowania winnic w Polsce. Gdyby nie powstanie listopadowe, prawdopodobnie mielibyśmy w połowie XIX w. sporą porcję polskich win - mówił w Dwójce prof. Wojciech Włodarczyk, założyciel Klubu Historii i Kultury Wina przy Stowarzyszeniu Historyków Sztuki.
Audio
  • Prof. Wojciech Włodarczyk o XIX-wiecznym rozwoju i promocji produkcji polskich win (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Pixabay

wino1200.jpg
Jak ustrzec się przed winem fałszywym?

Niedawno ukazała się książka "Wino narodowe. O winnicy rządowej w Ogrodzie Botanicznym", której autorem jest właśnie gość Dwójki. Opowiada ona historię rządowej winnicy, którą w 1823 r. zasadził sprowadzony cztery lata wcześniej z Francji ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego Ludwik Leraud. Znajdowała się ona na południowym stoku pod budowanym na terenie Ogrodu Botanicznego obserwatorium astronomicznym.

- Ta książka to próba nieco innego spojrzenia na wino w Polsce, bo raczej dominują ujęcia systematyzujące produkcję wina, dosyć ogólne, raczej felietonowe. Nie ma natomiast opracowań historycznych, a przecież historia wina w Polsce była niesłychanie bogata i ciekawa, a obecnie jest właściwie nieznana. Poza paroma ostatnio wydanymi książkami, dopiero zaczynami zbliżać się do tego, czym były wina w Polsce - podkreślał prof. Wojciech Włodarczyk.

Kto był inicjatorem uprawy winorośli w Polsce na początku XIX w.? Kiedy pojawiły się pierwsze butelki z winnicy w Ogrodzie Botanicznym UW? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: prof. Wojciech Włodarczyk (Klub Historii i Kultury Wina przy Stowarzyszeniu Historyków Sztuki, Akademia Sztuk Pięknych, winiarz)

Data emisji: 23.06.2018

Godzina emisji: 12.30

pg/mko

Czytaj także

Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2018 16:13
W audycji rozmawialismy o kuchni w powieści "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 11:15
- Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza.
rozwiń zwiń