X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Norbert Dudziński. Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 16:39
- Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej".
Audio
  • Sommelier Norbert Dudziński o swojej drodze z Warszawy do Kopenhagi i z powrotem (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/il21

Jesienią tego roku Norbert Dudziński zrezygnował z pracy w renomowanej restauracji Geranium w Kopenhadze i postanowił wrócić do Warszawy. - Wydaje mi się, że w pewnym momencie doszedłem do punktu, kiedy to wszystko trochę wyhamowało. No i też Geranium wstrzeliło się w bardzo galaktyczny punkt. Kiedy się tam pojawiłem, restauracja miała dwie gwiazdki, była chyba na 49. miejscu na świecie, a przez te ostatnie trzy lata przyszły trzecia gwiazdka i awans na 19. miejsce. Zmiana była więc konieczna - tłumaczył gość Dwójki.

Dlaczego wybrał restraurację Dyletanci? Za co jest tam odpowiedzialny? Jak trafił do kopenhaskiej Geranium? W czym tkwi sekret jego błyskawicznej kariery ("Jeszcze sześć lat temu nie słyszałem nic o gwiazdkach"). O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Norbert Dudziński (sommelier)

Data emisji: 8.12.2018

Godzina emisji: 12.30

pg/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 13:00
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
rozwiń zwiń

Czytaj także

Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2018 15:00
- Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej".
rozwiń zwiń