X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2018 15:00
- Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej".
Audio
  • Rozmowa z autorami książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej, okładka książki, Wyd. Czarne
"Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej", okładka książki, Wyd. Czarne Foto: mat. prom.

- Karp to jedna z najbardziej cenionych ryb przez całe wieki. Duża i tłusta, bardzo fajne rozwiązywała problemy postu - dodawał Jarosław Dumanowski. Co ciekawe, w książce "Kapłony i szczerzuje" znajdziemy m.in. polemikę z "mitem o karpiu wigilijnym jako o pomyśle Hilarego Minca". Jest też frapujący wątek o "antykarpiowej" promocji łososia norweskiego czy opowieść o "karpiu katolickim i rewolucji francuskiej".

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski, autorzy książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej"

Data emisji: 24.11.2018

Godzina emisji: 12.30

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak smakowało wino w starożytności?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 12:47
- W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Antyczne lekarstwa z warzyw i owoców

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 18:36
Gościem audycji będzie Inga Grześczak z Instytutu Filologii Klasycznej UW, z którą porozmawiamy o książce Kwintusa Gargiliusza Marcjalisa "Lekarstwa z warzyw i owoców".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 10:00
Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne zjednoczenie Polski

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2018 16:27
- W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2018 16:06
- Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie.
rozwiń zwiń