X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Marek Bieńczyk: w opisach wina pojawiły się nowe przymiotniki

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 12:36
- Rynek dziennikarstwa winiarskiego się rozwinął. Ludzie, którzy opisują wino chcą pokazać, że się na tym znają - o pisarstwie winiarskim opowiadał w Dwójce Marek Bieńczyk.
Audio
  • Marek Bieńczyk o rozwoju sztuki pisania o winie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Marek Bieńczyk
Marek BieńczykFoto: Łukasz Kowalski/PR2

Pretekstem do rozmowy był niedawno wydany obszerny tom "Wszystkie kroniki wina", którym Marek Bieńczyk podsumował 20 lat pisania o winie. - Zostawiłem stare teksty tak jak były, jako pewien dokument z epoki.

Pisarz zwrócił uwagę, że jeszcze latach 80. wino opisywało się jednym zdaniem, że np. jest mocno owocowe albo po prostu smaczne. - Dziś ludzie wychwytują jakieś zapachy, popisują swoją wiedzą, a przy tym ważniejsze stały się wrażenia smakowe niż zapachowe.

Marek Bieńczyk mówił, że pojawiły się nowe przymiotniki. Jednym z nich jest słowo "mineralne". - Gdy ktoś tak powiedział o winie w roku 2000 to było wydarzenie, dziś to najbardziej obiegowa opinia, jaką można wygłosić.

Gość audycji "Droga przez mąkę" mówił o przyjemności z antropomorfizowania wina oraz wskazał przymiotnik, który próbował upowszechnić w opisywaniu tego trunku.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Marek Bieńczyk (pisarz, znawca win)

Data emisji: 22.12.2018

Godzina emisj: 12.30

bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nowe trendy w świecie win

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 13:46
Gościem audycji będzie Norber Dudziński - sommelier, który niedawno wrócił do Polski z Kopenhagi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Norbert Dudziński. Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 16:39
- Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2018 13:00
- Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach".
rozwiń zwiń