Tradycje piekarskie w Paryżu

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2020 11:41
Gościem pierwszej po wakacjach audycji "Droga przez mąkę" była Agnieszka Drotkiewicz - pisarka i kulturoznawczyni, współautorka książki "Smak kwiatów pomarańczy".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Kiev.Victor

Posłuchaj
20:05 Dwójka Droga przez mąkę 20.09.2020.mp3 O tradycjach piekarskich w Paryżu. Nie tylko baguettes i croissants (Droga przez mąkę/Dwójka)

Tematem rozmowy były tradycje piekarskie w Paryżu i sięgająca lat 30. XX w. historia słynnej także poza Francją piekarni Poilâne.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Agnieszka Drotkiewicz (pisarka, kulturoznawczyni)

Data emisji: 20.09.2020

Godzina emisji: 11.00​

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mata Hari - szpieg w spódnicy

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2020 05:40
Wymarzona postać dla kultury masowej. Tancerka erotyczna, agentka dwóch wywiadów. 25 lipca 1917 roku Mata Hari została skazana na śmierć przez francuskie władze pod zarzutem szpiegostwa na rzecz Niemiec.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aleksander Dumas - w "Trzech muszkieterach" jest sporo prawdy

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2020 05:40
"Ktoś ze współczesnych nazwał Dumas siłą przyrody. W istocie ten pogodny, próżny i lekkomyślny, wielkoduszny olbrzym z krwią babki Murzynki w żyłach, ten niestrudzony miłośnik życia, smakujący wszystkie jego dary, miał w sobie coś z żywiołu" – napisała Anna Tatarkiewicz, tłumaczka pamiętników pisarza.
rozwiń zwiń