Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2020 14:12
- Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Nailya Yakubova

shutterstock bagietka pieczywo chleb 1200.jpg
Tradycje piekarskie w Paryżu

Posłuchaj
22:56 _PR2_AAC 2020_09_27-11-00-44.mp3 Kuchnia żydowska i jej specjały (Droga przez mąkę/Dwójka)

W "Drodze przez mąkę" podróżowaliśmy po kulinarnej Warszawie, po której rzadko zdarza się chodzić, czyli po Warszawie kuchni aszkenazyjskiej. Jak podkreślił jeden z gości audycji, spacerując po tym mieście wcale nie rzadko można trafić właśnie na specjały tej kuchni. - Najczęściej zdarza się to jednak w niespodziewanych miejscach. Już do tego przywykłem, że smaki z dzieciństwa, które moi izraelscy czy amerykańscy żydowscy goście odnajdują, częściej są w restauracjach z kuchnią polską, a nie żydowską. To taki paradoks, bo często restauracje mówiące o sobie, że są z kuchnią żydowską, nie mają nic wspólnego nie tylko z kuchnią, ale również z zasadami w takiej kuchni panującymi - zdradził Franciszek Bojańczyk.

Czytaj też:

Dodał też, że najczęściej dania żydowskie można spotkać w barach mlecznych. - O daniach takich, jak placki ziemniaczane, pierogi, rosół, które są daniami podstawowymi na tych ziemiach, właśnie moi izraelscy goście mówią, że "są jak u mamy", albo "pamiętam te smaki z dzieciństwa". I choć nazwy tych naleśników czy placków są różne, to smaki są najbliższe temu, co pamiętają ze swoich młodych lat.

Gościem audycji była również Zofia Bojańczyk, która wyjaśniła, że od niedawna obserwujemy powrót żydowskiego jedzenia, przede wszystkim jednak pieczywa: białysów, bajgli czy cebularzy. Do łask wracają także knysze. - To jest taki bardzo opasły pieróg, wypełniony różnym nadzieniem: ziemniaczanym, z kapustą i grzybami albo twarogiem z kminkiem. Można było je do niedawna łatwiej zobaczyć w filmach Woody'ego Allena, niż w Polsce. Ale Knyszyn wkłada dużo pracy w to, żeby przywrócić swoje tradycje kulinarne i panie z okolicznych kół gospodyń przygotowują to danie - opowiadała.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Zofia Bojańczyk (dział edukacji muzeum POLIN), Franciszek Bojańczyk (przewodnik po Warszawie)

Data emisji: 27.09.2020

Godzina emisji: 11.00​

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2020 16:38
Jak faszyzm walczył z makaronem? Dlaczego pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi? O włoskiej kulturze jedzenia mówimy w programie Beaty Kwiatkowskiej.
rozwiń zwiń