Gastronomia warszawskiej Pragi

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2021 12:00
O specyfice kuchni warszawskiej Pragi rozmawialiśmy z Jarosławem Kaczorowskim – przewodnikiem.
Warszawska Praga
Warszawska PragaFoto: Shutterstock/Szymon Mucha

Posłuchaj
26:15 Droga przez mąkę 7.02.2021.mp3 Jarosław Kaczorowski o gastronomii warszawskiej Pragi (Droga przez mąkę/Dwójka)

Ścisły humanista z wyższym wykształceniem technicznym. Jarosław Kaczorowski to licencjonowany przewodnik warszawski, który specjalizuje się w dzielnicach prawobrzeżnych. Nazywa siebie "miłośnikiem prawdziwego folkloru warszawskiego oraz architektury fabrycznej i starych, zapyziałych warsztacików rzemieślniczych".

Jest współtwórcą grupy przewodnickiej działającej na prawym brzegu Wisły "Praska Ferajna" oraz inicjatorem i siłą napędową istniejącego od 2009 Praskiego Otwartego Samozwańczego Uniwersytetu Latającego. 

POSUL, bo tak brzmi akronim tej wyjątkowej inicjatywy, to społeczne, bezpłatne przedsięwzięcie edukacyjne, które stworzone zostało dla miłośników historii stolicy.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Jarosław Kaczorowski (przewodnik)

Data emisji: 7.02.2021

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Podróż po warszawskich restauracjach lat 90.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2016 14:00
O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:05
O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co przed wojną jadano na warszawskiej Pradze?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2020 10:00
- Gros warszawiaków to byli prości robotnicy, którzy zazwyczaj, jeśli wyskubali pieniądze, to na flaczki w przyzakładowej stołówce, w lotnym barze w okolicznym parku, tudzież od przekupy, która na bazarze miała serdelki w gorącej wodzie i pyzy – opowiadał Kamil Kołakowski, z zawodu rzeźnik, tropiciel historii stołecznej gastronomii.
rozwiń zwiń